Boxer-stöd

Anysee E30 plus skiljer sig från de billigare hd-mottagarna. Hela produktserien har olika extrafunktioner för att motivera det högre priset, i detta fall möjligheten att stoppa i ett kort för att låsa upp de marksända betalkanalerna. Detta är toppen för dig med sådana abonnemang.

Den snyggt blankröda dosan ansluts med usb-sladd och har en teleskop­antenn i sidan. Det kan tyckas opraktiskt och mindre kompakt men är lika smidigt, och gör att du kan göra mer eller mindre nödvändiga justeringar av antennens vinkel.
Anysees fjärrkontroll är av samma typ som Terratecs. En tjock grå bjässe med 44 knappar, alla funktioner du kan önska och lite till.

Programmet är finemang med inspelning, timeshift, programguide, text-tv och allt annat du kan kräva, inklusive att få in högupplöst SVT med god kvalitet.

Ett bra skäl att köpa Anysee i stället för någon av de billigare konkurrenterna är om du har ett Boxer-abonnemang, och vill kunna se de kodade kanalerna i det marksända nätet.
En sak att tänka på är att de kodade kanalerna avkodas vid uppspelningstillfället. Kör du Windows XP behöver du kortet i mottagaren för att titta på sådana inspelade program.
Mottagaren finns i en billigare variant utan kortplats, som kostar 400 kronor.Betyg:  (7 av 10)Tar timmar att komma i gång

Det är lite märkligt att den största tillverkaren i testet levererar en så ogenomtänkt produkt. Själva usb-stickan, Asus My Cinema-U3100 Mini, sticker ut vid sidan av anslutningen och då ingen förlängningskabel till usb-kontakten ingår så kommer intilliggande portar – till exempel på en bärbar dator – att skymmas och bli obrukbara.

Antennen är av teleskoptyp och är testets fetaste och längsta. Tyvärr blir den instabil på grund av sin egen tyngd. Den svajar och välter lätt.

Avsaknaden av fjärrkontroll är ett mindre problem. Det är på punkterna program och prestanda som Asus missar grovt. Den rent usla dokumentationen levereras på ett tjugotal språk och täcker in lika många olika produkter. Först när vi laddar ned drivrutiner och programmet Ezvcr djupt inne på Asus webbplats hoppar stickan i gång. Efter tre timmars jobb. Helt oacceptabelt.

Med Ezvcr är bilden också klart sämst i test – hackig och trög.Betyg:  (3 av 10)Bra lyster

Bedömningen av bildkvalitet hos dessa tv-mottagare är högst subjektiv, men den trevliga lilla stickan från Hauppauge, Wintv-Ministick HD, ger bättre lyster i färgerna än Terratecs motsvarighet och dessutom bra skjuts i ljudet.
Skolboksexemplet till installations­procedur består i en skiva med två alternativ – ett för att installera drivrutinerna till usb-stickan och ett för programmet Wintv med vilket tittande och inspelning sker.

Antennen är av samma typ som Terratecs, den sladdriga sorten som kan fästas med magnet eller sugkopp, men mer följsam och runt två meter lång vilket är unikt i testet och underlättar bra placering. 

Fjärrkontrollen är platt och praktisk med många knappar av bubbelsorten snarare än traditionella kontrollers gummiknappar – vilket du föredrar är en smaksak.
Wintv har en inbyggd, trevlig programguide och schemaläggning av inspelningar. Det är långsamt vid kanalbyte men belastningen på systemet är låg, vanligen runt 25–35 procent. Rensa ut de kodade kanalerna direkt om du inte vill sitta och bläddra planlöst bland svarta skärmar.
Bilden är klar, med bra flyt och mycket sällan några tekniska problem. Inspelningarna görs som mpeg-2-filer och håller riktigt hög kvalitet – däremot blev rutan under en schemalagd inspelning svart, vilket verkar opraktiskt.

Wintv kritiseras ofta på nätets diskussionsforum, men i det här testet uppförde sig programmet bra.Betyg:  (6 av 10)Pinnacle har bästa paketet

Pinnacle PCTV Nano Stick är en mycket trevlig bekantskap. Den gör det mest proffsiga intrycket av de testade produkterna, från finish på själva usb-stickan som kan skjutas ihop för att dölja kontakten, till det kompletta programmet. Det kanske inte är så konstigt då Pinnacle är en del av Avid, en stor aktör inom videoredigering.

Installationen är lika enkel som snabb, och från bruten kartong hade vi inom tio minuter och utan problem en mässande Janne Josefsson på skärmen.

Tittar gör du med programmet TV Center Pro som har ett städat, stilrent gränssnitt (översatt till korrekt svenska) som utövar ett ganska lågt tryck på systemets resurser. Stickan är även kompatibel med Windows Media Center.

Pinnacles inspelningsfunktioner är testets bästa, och medger även inspelning till divx-formatet.

Sammanfattningsvis är Pinnacles lösning testets bästa, mest prisvärda köp.Betyg:  (7 av 10)Smidig pinne – segt program


Testets minsta sticka Terratec Cinergy Y Usb XXS ser ut som ett fult usb-minne, lyser orange, och väger blott sex gram. Till den kopplas en cirka tio centimeter hög antenn på en magnetisk fot, som även kan förses med en sugkopp.

Problemet är att den meterlånga kabeln är styv och lätt välter omkull antennen om den inte sitter fast. Exakt vad för magnetiskt material utom datorns chassi det är tänkt att du ska ha knappt en meter från datorn är oklart. Tillverkarna varnar för att sätta antennen på datorchassit med hänsyn till att hårddisken inuti är känslig för magnetfält.

Installationen tar ungefär en kvart inklusive avsökning av vilka kanaler.

Programmet Cinergydvr på svenska gör först ett rätt solitt intryck i sin enkelhet. Bildkvaliteten är god om än lite grynig och belastningen på processorn är medelhög. Vid kanalbyte går det lite trögt och flera gånger uppstår oförklarliga problem och programmet avslutas.

Inspelning sker med ett enkelt tryck på den blaffiga och inte särdeles snygga fjärrkontrollen, som med sina 48 knappar är klart överkvalificerad för uppgiften.

Vill du att fjärrkontrollen ska fungera gäller det att ha usb-portar på datorns front eller sidor, väl synliga.
Som referens kan nämnas att vi även har testat Cinergy Y Usb XXS tillsammans med programmet Eyetv på en Macbook, och det fungerade utmärkt.

Stickan finns även i en billigare version, utan hd-stöd.Betyg:  (6 av 10)Znabbt och lätt

Testets enklaste och billigaste mottagare levererar! Stickan från butikskedjan Teknikmagasinets eget varumärke Zap fungerar såväl med XP, Vista som Windows 2000. Den känns lite plastig men är hyfsat snygg med sina rundade hörn och lampans mjukt röda sken. 

Likt Asus motsvarighet är Zap för bred för att passa i ett usb-uttag jämte något annat inkopplat, men den medföljande förlängningskabeln löser det problemet.

Den kortfattade handboken är på svenska och svår att missförstå. Installationen hör till testets smidigaste och är klar på ett par minuter. Den lilla fjärrkontrollen är föredömligt liten och bjuder bara på de viktigaste funktionerna, samt fungerar hyfsat från olika vinklar.

Programmets gränssnitt är däremot ren lågbudget och detaljen med överliggande illgröna textbitar som likt forntidens tjock-tv-apparater indikerar vilkan kanal du ser på, kunde lösts på ett vackrare sätt. 
Det klarar dock allt det vanliga, från att ta stillbilder till timeshift för att spola i direktsändningar och att programmera tidsinställda inspelningar. Dessa görs med mpeg-2 och är av god kvalitet. Bild- och ljudkvalitet är subjektivt sett bra relativt de andra testade pinnarna.

Vill du inte investera en större summa i din första usb-tv-sticka, och klarar dig utan SVT HD, är Zap ett stabilt val.Betyg:  (5 av 10)Se specifikationer här: