>> Test: 5 trådlösa multifunktionsskrivare

Sladdarnas tid är förbi – nu är det trådlöst som gäller även för multi­funktionsskrivare. Här testar vi fem modeller som inte behöver sladd för att kunna leverera. Alla fem är bläckstråle­skrivare.

Det viktigaste när du ska välja en multifunktionsskrivare är att skilja mellan hemma­användning och arbetsplatsanvändning. För hemmabruk är det fotoegenskaperna som dominerar – möjlighet att kunna ansluta exempelvis en kamera och göra bra foto­utskrifter.

Arbetsplatsmaskiner behöver vara mer inriktade på att klara kontorsuppgifter som automatisk dokumentmatning, att faxa, skriva ut dubbel­sidigt, hantera grafik och klara stora volymer textutskrifter.

Flera skrivare som är anpassade för ditt hem kan också fungera självständigt som bild­läsare och kopiatorer, utan att vara anslutna till en dator eller ett nätverk. Dessutom kan de användas som fotolabb, med utskrifts­möjligheter direkt från minneskort, usb-­minnen eller från en kamera med pictbridge-funktion.

Allt fler multifunktionsmodeller med bläckstråle­teknik kombinerar arbetsplatsfunktioner med fotoinriktade egenskaper och har goda möjligheter att kunna tjänstgöra i bägge världarna. Till dem hör Lexmark-skrivaren och i viss mån Brother-modellen i vårt test. Canon, Epson och HP hör i huvudsak till hemmakategorin.

Trådlöst är trendigt
Allt i ett-skrivarna dominerar marknaden stort. Hos alla de stora elektronikvaruhusen säljs mångdubbelt fler multifunktionsskrivare än renodlade skrivare eller bildläsare.
– Trenden har varit tydlig sedan åtminstone fem år tillbaka, och användningen av multiskrivare ökar hela tiden, säger Sara Widman, informationsansvarig på Siba.

En viktig fördel är att multifunktionsskrivarna tar mindre plats än om du har flera separata maskiner. Driftskostnad och miljö­påverkan är också viktiga aspekter som fler och fler tittar på. Smidighet och utformning gör sig också alltmer gällande.

– Just nu är trenden att designen är allt viktigare, högblankt svart är för tillfället hett, och dessutom går trenden allt mer mot trådlöst, fortsätter Sara Widman.
Bläckstråletekniken har förbättrats betydligt på senare år och oron för intorkade bläckmunstycken när man använder skrivaren sporadiskt är obefogad.

Maria Svensson är produktchef för skrivare hos Epson:
– Bläckmunstyckena torkar inte in som förr. I dag hålls bläcket i trim med hjälp av vakuumventiler, och rengöringen klarar skrivaren själv. Strömförsörjningen har blivit effektivare och uppvärmningstiden har kortats, vilket bidragit till lägre driftskostnad som också är en positiv miljöaspekt, säger Maria Svensson.

Bläck utmanar laser

Här testar vi multiskrivare med bläckstråleteknik som blir alltmer populära även på arbetsplatser, och konkurrerar med laserskrivarna som länge varit det givna alternativet.

Ett intressant test gjordes nyligen av det tyska testinstitutet Druckerchannel, där en bläckstråleskrivare med multifunktion från HP jämfördes med en laserdito från Sam­sung. Testet visade bland annat att bläck vinner på de flesta punkter över laser av jämförbar storlek och kapacitet. Det här är små och relativt billiga skrivare för mellan 2 000 och 3 000 kronor, vilka passar för ett mindre kontor.

Viktiga faktorer vid val av skrivare till en arbetsplats är totalkostnad, kapacitet, snabbhet, utskriftskvalitet och miljöpåvekan.

Fler intressanta saker kom fram i det tyska testet. Inköpskostnaden för bläckstråleskrivaren var drygt hälften mot lasern. Bläcket kostade omkring en tredjedel av vad toner och tonertrumma kostade, och utskriftskostnaden per sida var genomgående lägre för bläckstråleskrivaren. När det gäller kapaciteten klarade bläckstråleskrivaren fler textsidor än lasern innan bläcket tog slut. I gengäld klarade lasern över dubbelt så många färgutskrifter som bläckstråleskrivaren.

Snabbare och snällare
Bläckstråleskrivaren var också betydligt snabbare än laserskrivaren. Utskriftskvaliteten visade sig också vara till bläckstrålens fördel. Bläck återger fler detaljer, vilket ger bättre bildkvalitet. Laserskrivaren måste rastrera bilder och det sänker kvaliteten.

Bläckstråleskrivaren var också snällare mot miljön, genom att den bland annat krävde mindre energi – där ett flersidigt dokument krävde tre watt av bläckstråleskrivaren drog lasern 60 watt.

>> Test: 5 trådlösa multifunktionsskrivare