Melissa
Upptäckt: Mars 1999

Melissa är ett makrovirus som från början inte var tänkt att orsaka skada, utan snarare som ett rop på uppmärksamhet eller kanske rentav en kärleksförklaring med lätt tragiska förtecken.

Virusets upphovsman var en man vid namn David L Smith, hemmahörande i amerikanska New Jersey. Liksom Mickey Rourkes rollkaraktär i filmen The Wrestler hade Smith gått och förälskat sig i en kvinna anställd på den lokala strippklubben, hos vilken Smith varit stamkund med uttalad förkärlek för så kallade lap dances. Melissavirusets enda syfte var att sprida sig självt och därmed även namnet Melissa, som alltså tillhörde den kärlekskranke Smiths favoritstrippa.

Dessvärre var Melissa så effektivt att det snabbt antog bibliska proportioner och fick långtgående konsekvenser för internettrafiken som helhet. Viruset dök först upp i diskussionsgruppen alt.sex på Usenet, där det fanns gömt i en fil vid namn LIST.doc, en sammanställnig av inloggningsuppgifter till 80 framgångsrika pornografiska hemsidor.

LIST.doc, med sin passagerare Melissa, spreds snabbt bland de av gruppens användare som bedömde listans innehåll vara relevant för sina intressen. Nästan alla, visade det sig.

– Makrovirusen dök upp i och med Office 97, och var lite av en föregångare till e-postmaskarna. På den tiden var virus i regel ett sätt att försöka bli sedd och att få uppmärksamhet, snarare än att tjäna några ekonomiska syften, berättar Johan Jarl, som är säkerhetsexpert hos antivirusföretaget F-secure.

David Smith identifierades förhållandevis fort av FBI, dömdes till 20 månader bakom galler och tvingades böta 5 000 dollar.