ILOVEYOU
Upptäckt: Maj 2000

ILOVEYOU är på sätt och vis ett virus som inte bara haft dåliga effekter; det har även tydligt visat att världen är en plats som törstar efter kärlek.

Den fjärde maj 2000 dök det upp i mångas inboxar: Ett enkelt litet mejl från någon bekant med ämnet ILOVEYOU, och den bifogade filen LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.

Den som öppnade filen fick dessvärre inget kärleksmeddelande. Istället mejlades samma meddelande vidare till alla den utsattes kontakter. De nya mejlen öppnades i sin tur av förhoppningsfulla mottagare i tron om att avsändaren äntligen var beredd att bekänna sin kärlek. Så fortsatte viruset vidare i en kedja som spred sig västerut över planeten allt eftersom folk vaknade och bootade up sina datorer, från Hong Kong till Europa till USA.

Stora skador
Johan Jarl på säkerhetsföretaget F-Secure minns "ILOVEYOU-epidemin":
– På den tiden jobbade jag på ett annat företag som sysslade med trådlösa nätverk. Jag minns att jag var ute på kundbesök, och stod i datahallen på ett stort svenskt företag tillsammans med deras it-chef. Han fick plötsligt ett samtal och gick till sin dator, där visade sig hela inkorgen vara full av ILOVEYOU-mejl. Viruset ledde till problem för många stora företag eftersom virusskyddet inte var lika uppdaterat som idag. Om jag inte missminner mig låg svenska Ericssons nätverk nere i flera dagar.

Hela tio procent av alla uppkopplade datorer smittades. Tio dagar efter att viruset börjat spridas kunde man konstatera att 50 miljoner datorer smittats. De ekonomiska skadeverkningarna uppskattades till fem och en halv miljard dollar (till stor del beräknad på den tid det i genomsnitt tog att göra sig av med viruset).
– Idag är man van vid att inte öppna bifogade filer från okända avsändare. Så var det inte år 2000 – mejl fick man av sina vänner, och folk var övertygade om att ILOVEYOU var ett budskap till dem. Därav de katastrofala effekterna, berättar Johan Jarl, som är säkerhetsexpert på F-Secure.

Raderade film och musik
Sitt namn till trots var ILOVEYOU ett synnerligen ondskefullt virus, som helt tycktes sakna kommersiella syften och vars enda mål var att skapa kaos och elände. Viruset skrev över viktiga filer på den smittade datorns hårddisk, och passade på att radera filmer och musik.

Viruset spårades till en grupp vänner i Manila på Filippinerna, ett land som ännu inte hade kriminaliserat virusprogrammering.


Del 2: Ett virus som kostade sin skapare 5 000 dollar i böter – och 20 månader i fängelse.

Har du råkat ut för viruset "ILOVEYOU"?
Det är inte längre tillåtet att rösta.