CSN tar nu tag med hårdhandskarna för att få tag på nära 20 000 låntagare som tillsammans är skyldiga runt 2,7 miljarder kronor. 15 personer har visstidsanställts för att via Internet söka fram adresser på de betalningsskyldiga. De ska spana bland annat spana efter skuldsatta på nätverk och sökdatabaser som Facebook, Google och Linkedin.

Men Klas Elfving, pressekreterare på CSN, tror inte att det kommer att bli lätt att få vänner på Facebook.
– Facebook blir bara en liten del av sökandet, eftersom man måste vara vän med en person för att komma åt någon information. Och det är nog inte alla som är sugna på att bli vän med oss som vill åt deras pengar, säger han.

CSN kommer även att använda sig av olika bloggsökmotorer, domänregister och både svenska och utländska allmänna register.
– Vi tror att flertalet av dem som vi misstänker bor utomlands, eftersom deras sista kända adress var utomlands, säger Klas Elfving.

I Sverige kan smitarnarna hittas via Skattemyndigheten men utomlands blir det svårare. Ett sätt blir att att använda sig av ett register som listar alla tandläkare och läkare i England för att hitta adresser.

Den sammanlagda skulden för alla låntagare är på ungefär 180 miljarder kronor och trots att 2,7 miljarder kronor är en liten del av den summan prioriterar nu CSN eftersökandet.
Alla ordinarie CSN-handläggare har även fått adressökning som extra arbetsuppgift.

Utomlands, där folkbokföringen inte är uppbyggd som i Sverige, tar CSN hjälp av detektiver, till att börja med i Grekland, Australien och Frankrike. De har gjort ett avtal med inkassoföretaget Intrum Justitia som har anställt folk i de aktuella länderna.
– Det kommer att bli ett slags detektivarbete. Vi är den första statliga myndighet att kräva in fordringar i utlandet, säger Klas Elfving.