Tänk dig att du ska ut och resa! Väskan är smockfull, men du bara måste få med den där extra tröjan. Vad gör du? Pressar ihop allt förstås! Genom att trycka ihop dina kläder får du plats med mer än vad som egentligen är möjligt.

I datorvärlden är det precis likadant. Dina digitalbilder, textfiler eller videofilmer kan bli betydligt mindre med hjälp av ett komprimeringsprogram.

Vad programmet gör är att analysera ett dokument och se om det går att ta bort ”onödig luft”. Det här sker på olika sätt. I en text går det exempelvis att byta ut en fras som används ofta mot en förkortning. Att exempelvis byta ut ”PC för Alla” mot ”PFA” sparar exempelvis åtta tecken per gång!

Filen blir sig själv igen
När filen packas byts i det fallet alla PC för Alla ut mot PFA, och när den packas upp ändras de tillbaka. Efter uppackning ser filen med andra ord precis likadan ut som innan den packades ihop. Det här kallas för ickedestruktiv komprimering, och föredelen är förstås att filerna tar mindre plats. Ja, du kan spara 90 procent av platsen!

En annan poäng är att du slår ihop många filer till en. Ska du mejla ett gäng bilder är det smidigare både att sända och ta emot en fil än flera.

Förutsättningen för att det ska fungera är förstås att avsändare och mottagare har samma komprimeringsprogram, men lyckligtvis finns numera en vedertagen standard som gör det hela smidigt. Nästan alla program klarar av så kallade zip-filer.

Ett av de bästa programmen för att komprimera heter 7-Zip. Det klarar av ungefär samma saker som det välkända betalprogrammet Winzip – men det är gratis. Programmet är dessutom svenskspråkigt och enkelt att använda. Det hanterar inte bara zip-filer utan även andra komprimeringsformat som rar, cab, lzh och andra.

Att hålla reda på komprimeringsstandarder kan låta krångligt, men när du väl har installerat 7-Zip behöver du inte tänka mycket mer på det. Det integreras nämligen med Windows, vilket gör att du kommer åt det med ett enkelt högerklick.

STEG FÖR STEG

1. INSTALLERA. Ladda ned programmet 7-Zip från PC för Allas programbank. Klicka på Installera och därefter Install för att starta installationen. Slutför med Finish. Är programmet på engelska väljer du Tools, Options, Language, Swedish.


2. TITTA PÅ FILEN. För att packa upp en fil högerklickar du på den och väljer 7-Zip, Öppna. Nu ser du alla dokument – och om du dubbelklickar på en fil kan du – oftast – förhandsgranska den. Du kan förstås även öppna undermappar för att se innehållet.


3. PACKA UPP. Markera filen eller mappen, klicka på Packa upp och välj OK. Om du vill ändra platsen den ska sparas på klickar du på knappen med tre punkter. Du kan även markera flera filer genom att trycka ned Ctrl-tangenten och packa upp dem i ett svep.


4. TA BORT. Om du vill kan du ta bort ett enskilt dokument i din packade fil. Det här gör du genom att markera den och välja knappen Radera. Även det här går givetvis att göra med flera dokument samtidigt – eller med en hel mapp.


5. PACKA EN FIL. För att packa ihop en fil öppnar du 7-Zip, och letar reda på de dokument du vill komprimera. Markera dem och klicka på Lägg till. Arkiv är platsen där du packar ihop filen och Arkivformatet är Zip. Du kan komplettera med lösenord.


6. ANVÄND HÖGERKLICK. Du behöver inte öppna 7-Zip. Det räcker med att högerklicka på en fil direkt i Windows och välja 7-Zip. Om det är en hoppackad fil, packa upp den genom att välja Packa upp här. Vill du packa ihop en fil, välj Lägg till ”filnamn.zip”.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Program: 7-Zip.
Tid: 5 minuter.

Det här behöver du:


Det här lär du dig:

  • Vad som behövs för att installera 7-Zip.
  • Hur du packar och packar upp filer i 7-Zip.
  • Att använda Windows komprimerade mappar.

_______________________

Barnsligt lätt i Windows
Egentligen behöver du inget speciellt komprimeringsprogram, funktionen finns inbyggd både i Windows XP och Windows Vista. Den kallas för Komprimerade mappar och är enkel att använda. Du har inga avancerade finesser som att välja komprimeringsnivåer eller format, men du slipper å andra sidan något specialprogram.

En komprimerad mapp fungerar precis som en vanlig. Om du får en komprimerad fil högerklickar du på den och väljer Öppna med, Komprimerade mappar. Du ser då innehållet precis som om det hade varit en vanlig Windows-mapp. Du flyttar också enskilda dokument genom att dra och släppa, precis som du är van vid.

För att skapa en ny komprimerad fil högerklickar du på Skrivbordet och väljer Nytt, Komprimerad mapp. Den fil du nu har skapat kan du fylla med vilka dokument du vill. Ett alternativ är att markera den fil eller mapp du vill komprimera, högerklicka på den och sedan välja Skicka till,
Komprimerade mappar
.


Inbyggt. Komprimerade mappar kan du skapa i Windows.