Vad är påskägg, undrar du? Jo, det är ett sätt för programmerare – speciellt i stora programföretag – att sätta sin signatur i ett projekt. Ett påskägg kan liknas vid Alfred Hitchcocks berömda förmåga att vara med i sina egna filmer, i en liten undangömd roll.

Påskägg finns i många olika former, men när det gäller program koncentrerar vi oss på Windows och de program som finns till detta operativsystem.

Därmed inte sagt att du går miste om alla godbitar i till exempel Linux, det finns mängder med påskägg skrivna för båda operativsystemen.

I fyra delar över påsken presenterar vi 89 påskägg som döljer sig i program, spel, prylar och på internet.

Mycket nöje!

PÅSKÄGG I PROGRAM

1. Adobe Fireworks CS3. Klicka på Help/ About. Med Ctrl-knappen nedtryckt, klicka på Fireworks-logotypen. Du får se ett bildspel på utvecklarna.

2. Adobe Flash CS 3. Håll ned M-tangenten och gå till Hjälp samt Om Flash. I stället för att visa en lista på utvecklarna, tackas skådespelaren John Malkovich.

3. Autodesk Inventor. Gör en sfär och ”klä” den med krom. Zooma ut. Krombilden blir en bild av någon som kliver ut ur en bil.

4. Google Chrome. Skriv about:internets i webbläsarens adressfält. En variant av Windows 95 gamla skärmsläckare med rör visas, samtidigt som texten Don´t clog the tubes visas i rubriken.

Obegripligt? Nej, detta är en drift med den amerikanske senatorn Ted Stevens något röriga förklaring om hur internet egentligen är rör fyllda med information och som kan bli täppta.

5. Indesign CS3. Klicka på Hjälp och Om Indesign. Skriv butterfly. Ett gäng fjärilar visas. Klicka på dem för att fästa och släppa dem. Håll ned Alt och klicka på dem för att ta kål på dem.

6. Dreamweaver. Skapa ett html-dokument. Skriv en text och markera den. Nere i egenskapsrutan (där du byter färg), representeras färgerna av en hexadecimal siffra, till exempel FFF000 eller något i den stilen.
Skriv dreamweaver och tryck på Enter. Det gamla härliga spelet Pong dyker upp på skärmen.


7. Firefox. Skriv about:robots i adressfältet. En text skriven av robotar visas.

8. Firefox. Skriv about:kitchensink i adressfältet. En Ascii-animering av en diskho med rinnande vatten visas.

9. Firefox. I adressfältet, mata in chrome://browser/content/browser.xul. Ett nytt navigeringsfönster dyker upp innanför det andra navigeringsfönstret!

10. Gimp 2.0. Öppna en bild (ingen tom bild). Med högerknappen nedtryckt, välj Toys och Egg. Det här påskägget varierar beroende på hur mycket du rör musen.

11. Google Earth. Ladda ned filen Longoria.KML från pcforalla.se/extra och öppna den i Google Earth. Då får du se världens största bikini-brudsomslag, från tidningen Maxim.

12. Google Earth. Tryck på Alt+Ctrl+A. Du får då en flygsimulator där du kan välja att flyga antingen ett F16-plan eller ett SR22-propellerplan.


13. Google Earth. Sök upp läget 39°49'21.77 N, 3°28'44.50 W. Plötsligt har du gått och öppnat en bar i bergen sydost om
Madrid, Spanien.

14. Word 2007. Öppna ett tomt dokument och skriv =rand(200,99). Ett 600 sidor långt dokument skapas, fullt med text!

15. Mirc.
Gå till Help/About och klicka på logotypen. Den förändras då till en ikon för program.

16. Mirc. Gå till ikonen för About och högerklicka på den. Det lilla ansiktet ler.

17. Mirc. Gå till Help/About och skriv arnie. En bild på ett mjukdjur visas.

18. Mirc. Gå till Help/ About. Höger-klicka var som helst i rutan. En extremt liten prick över I:et i Mirc studsar nu upp och ned.

19. MSN Plus! Live. Skriv
/strek. Mr Spock från Star Trek säger: Live long, and prosper.

20. MSN Plus! Live. Skriv /somg. Texten Oh my God! visas och en ljudfil med samma innehåll spelas upp.


21. Openoffice. Välj Calc. Skriv =Game(”StarWars”). Du startar spelet Space Invaders.

22. Photoshop CS3. Håll ned Ctrl-knappen. Öppna Hjälp och Om Photoshop. På högra sidan av det röda pillret finns en spegelbild av en katt. Ta en skärmdump på denna skärm. Ändra färgerna på dumpen i Photoshop, så kan du se Bruce Fraser. Det är en fotograf som arbetade intimt med utvecklarna av Photoshop.

23-36. Skype. I ett chattfönster, skriv något av följande, följt av Enter för att aktivera hemliga emoticoner: (finger), (bandit), (mooning), (swear), (drunk), (rock), (poolparty), (bug), (ninja), (smoking), (fubar), (tmi), (toivo),
(headbang).

37. Skype. I ett chattfönster, håll ned C+A+T. En animerad katt visas intill ditt namn.

38. Skype. I ett chattfönster, håll ned A+S+D. En penna som bryts sönder visas.

39. Spybot Search & Destroy. När du är i huvudfönstret, klicka på kikaren. Ett minispel dyker upp.

40. Utorrent. Gå till Hjälp och Om Utorrent. Tryck på T för att aktivera ett hemligt Tetrisspel.

41. Utorrent. Gå till Hjälp och Om Utorrent. Klicka på logotypen. Ett ljud från en känd science fiction-film spelas upp.

42. Winamp. Tryck på Ctrl+P. Gå till Indata och välj Nullsoft NSV Decoder och klicka på Om. Dubbelklicka på bilden med en lama. En animering visas. Fortsätt dubbelklicka så ändras animeringarna.

43. Winamp. Tryck på Ctrl+P. Gå till Indata och välj Nullsoft Vorbis Decoder och klicka på Om-knappen. Dubbelklicka på bilden med en fisk. Fisken snurrar runt, likt en roulette.

44. Winamp. Välj det moderna skalet. Öppna spelaren så långt att du ser beat-monitorn. Håll ned Ctrl + Alt och Skift samt klicka på beat-monitorn. Två lamor dyker upp vända mot varandra. Sätt på en låt med tung bas och via equalizern kan du nu se till att lamorna headbangar med varandra!

45. Winamp. När musik spelas, skriv följande: nul[esc]l[esc]lsoft. Nu kommer plötsligt programmets genomskinlighet att variera i takt med musiken.

46. Winrar. Gå till Help / About och klicka på böckerna. De kommer att börja falla.

47. Winrar. Gå till Help / About och klicka på logotypen. Segelbåt med vågor som försvinner ut ur logotypen.


48. Picasa. När du startat Picasa, tryck på Ctrl+Skift+Y. En teddybjörn dyker upp i bilden för varje tryck på Y du gör.