DN skriver i dag att den franska regeringen har lagt fram ett nytt lagförslag som är tänkt att ta hårdare tag mot illegal fildelning. Lagförslaget som förväntas klubbas igenom i dag går under namnet Hadopi (Haute Autorité pour la diffusion des oeuvres et la protection des droits sur Internet).

Hadopilagen kommer att utövas i tre steg. Först får en person som fildelar material olagligt en varning från en fransk myndighet. Fortsätter personen så skickas en varning ut med rekommenderat brev. Fortsätter personen i fråga efter två varningar så stängs fildelaren av från internet under en period från två månader upp till ett år.

- I åratal har vi frågat oss om piratverksamheten utgör ett hot mot skapandet och kulturyrkena. I dag handlar längre om oro, det handlar om ett konstaterande: vi står inför en verklig katastrof för kulturekonomin, säger den franska kulturministern, Christine Albanel i DNs artikel.

Offentliga platser som erbjuder gratis internet såsom restauranger, hotell och universitet kan ställas ansvariga med den nya lagen. De måste spärra åtkomst till fildelarsajter för att inte bli straffade.

Hadopilagen har inte helt oväntat skapat en stor debatt i Frankrike. EU-parlamentet har tagit avstånd från lagen och på sättet den kommer att utövas.