Umeå tingsrätt har fått in sin första ansökan om ”informationsföreläggande”, alltså en ansökan om att få ut personuppgifter bakom ett ip-nummer med stöd av Ipred-lagen.
Men det är inte IPFI, Antipiratbyrån, eller någon annan stor upphovsrättsorganisation som står bakom ansökan. I stället är det sekreteraren för Piratpartiets ungdomsförbund (Ung Pirat) i Umeå, Mikael Nordfeldth.

En anledning till ansökan till tingsrätten är att Mikael vill hitta den person som laddat ned och delat ut tio av hans låtar på Pirate Bay.
– Vad jag ska göra om jag får ut personuppgifterna får jag ta ställning till då. Det beror lite på vad det är för person som delat ut mina låtar, säger Mikael Nordfeldth till PC för Alla.

Mikael har själv delat ut sina låtar för nedladdning på Pirate Bay, men inte gett något tillstånd för någon att sprida låtarna vidare.
– Användarna [på Pirate Bay, reds anm.] är ena riktiga brottslingar, de sprider ju verk illegalt hejvilt! Fattar de inte att endast jag får dela ut mina verk?, skriver Mikael Nordfeldth på sin blogg.

Mikael poängterar att Piratpartiet inte vill avskaffa upphovsrätten:
– Många tror det, men det vore helt galet dåligt för exempelvis den stora mängden open source-anhängare vi är inom partiet.

Men mest av vill Mikael Nordfeldth testa hur Ipred-lagen fungerar i praktiken, eftersom han ser den som mycket rättsosäker. Bevismaterial är ett av problemen.
– Det är svårt att veta vem som laddar ned och det verkar räcka med skärmdumpar, som lika gärna kan vara gjorda i Paint, säger han.

Här kan du läsa Mikaels ansökan om informationsföreläggande.