Är Mac en överskattad statuspryl där du får betala Apple-skatt eller är det datorn som löser alla problem? Vår systertidning PC World har sammanställt en lista med åtta skäl varför du bör köpa en Mac vid nästa datorköp.

Håll utkik på pcforalla.se imorgon, då kan du läsa fortsättningen: ”8 skäl till att välja en pc”. 
Vilken dator eller operativsystem som egentligen är bäst kan ni debattera i kommentarerna nedan.

Då kör vi.

1. Mac är mer konsistent

När Windows Vista lanserades så kände sig även den mest inbitne Windowsanvändare borttappad. Menyer hade ändrats och hela strukturen för olika arbetsmoment hade genomgått stora förändringar. Microsoft kallade det nytänkande, användarna kallade det förvirrande.

Macens operativsystem, OS X, är långt mer konsistent i sin utformning. OS X är ett minimalistiskt operativsystem som är mer logiskt och kräver mindre tid för att lära sig. Uppdateringar inför heller inte några större förändringar i systemets utformning. Det fungerar helt enkelt som det ska.

2. Mer stabilt

Tack vare att Apple utvecklar både hårdvara och mjukvara så har det lyckats att skapa ett system som är stabilare än Windows. Macar kraschar mindre och hanterar arbetsminnet på ett smartare sätt. Tack vare Macens filsystem så behöver användaren aldrig optimera det, det sköts av sig självt.

3. Mindre farliga otyg

Tack vare att Apple haft en så liten marknadsandel jämfört med Windows så har virusutvecklarna inte lagt ned någon möda på att skriva virus som angriper Mac. Det betyder att det än så länge finns betydligt färre säkerhetshot riktade mot Macanvändare. Det bör dock påpekas att i takt med att Apples marknadsandelar ökar så kan även säkerhetshoten komma att öka.

4. Mindre klotter

Windows kan ibland bli en mardröm fylld med en mängd irriterande meddelanden från olika program som installerats. Det är allt från varningsrutor där användaren måste godkänna om ett program ska köras till små bubbelmeddelanden som konstant hoppar upp i statusfältet.

Under OS X så störs du aldrig av några statusmeddelanden eller onödiga varningsrutor. Operativsystemet gör inget väsen av sig och låter dig istället fokusera på att jobba med datorn.

5. Skönheten ligger i detaljerna

Du kan köpa en Windowsdator som har exakt samma tekniska specifikation som en motsvarande Mac för mindre pengar. Ibland rejält mycket billigare. De flesta Macanvändarna känner dock till att charmen med Mac är de små detaljerna. Apple har lagt ned mycket resurser på att göra företagets datorer både snygga och med funktioner som du oftast inte kan hitta på en Windowsdator.
Visst, du betalar lite mer men du får också vad du betalar för.

6. Snyggare program

Apple hör till ett av de bästa mjukvaruföretagen i världen. Nästan samtliga av företagets program såsom Ilife, Itunes och Safari är extremt enkla att använda och kräver oftast inga instruktioner. Att den utmärkta programsviten Ilife dessutom följer med när du köper en Mac gör den extra prisvärd.

7. Bättre efterservice

När du köper en Mac får du tillgång till fri support hos någon av Apples återförsäljare. Apple kallar tjänsten för Genius och deras personal kan hjälpa dig med allt från att återinstallera operativsystemet till att byta ut trasiga komponenter på plats.

Microsoft har nu uppmärksammat att folk uppskattat Apples initiativ och håller på att starta en liknande tjänst under namnet Windows Gurus. Det ska förbättra servicen hos Microsoft återförsäljare.

8. Det bästa av två världar

Anledningen till att många användare byter till Mac beror just på att de tröttnat på Windows. Det fiffiga med Mac är att det även går att köra Windows på den om situationen kräver.

Du kan installera Windows i en egen installation med hjälp av Boot Camp som följer med OS X. Då kan du välja mellan OS X och Windows när du startar datorn. Det finns också virtualiseringsprogram såsom Parallels Desktop eller Vmware Fusion som låter dig köra Windows i ett fönster i OS X.

Kan du komma på fler skäl att byta till Mac så skriva gärna ned dem i kommentarsfältet nedan.

Imorgon: "8 skäl till att välja en pc"

Vem är du i pc vs Mac-debatten?
Det är inte längre tillåtet att rösta.