Nio av tio datorer i världen körs på någon version av Windows. Det är tveklöst det operativsystem som används av flest människor. Fördelen med att följa strömmen är att det är enklare att få hjälp av andra så de flesta känner till Windows och hur det fungerar.

En annan fördel med Windows är att program och dokument oftast kan kopieras mellan olika användare utan några större problem med kompatibilitet. Till Apples försvar skrev vi igår artikeln ”Därför ska du byta till Mac”. Så läs båda artiklarna och bilda dig en egen uppfattning.

1. Stort utbud

Windows-datorer kommer i en mängd olika former och storlekar. Du kan allt från en liten netbook som passar i fickan till en monsterdator med den senaste tekniken. I bordsdatorer är det dessutom enkelt att bygga ut eller uppgradera din dator med nytt grafikkort eller snabbare processor. Något som inte är så enkelt på de flesta Macar.

2. Fler budgetalternativ

Det är en vanlig missuppfattning att pc-datorer är billigare än Mac. En fullt utrustad pc med samma specifikationer och program som en Mac kan i vissa fall bli betydligt dyrare än en Mac.
Fördelen med pc är dock att det faktiskt finns alternativ som är billiga. Mac har ingen riktigt billig datormodell, medan det finns en uppsjö med billiga pc-datorer att välja mellan.

3. Mer funktioner i hårdvara

Även om Apple är väldigt innovativa vid utvecklingen av företagets hårdvara så är funktionerna ibland lite för sparsamma. En pc-dator har oftast en mängd funktioner som inte finns på en Mac. Bland annat har många pc-datorer som säljs i dag inbyggda kortläsare för minneskort, anslutningar för hdtv, inbyggda tv-mottagare och stöd för blu-ray.
Visst går många av de ovanstående att få på även en Mac, men då måste du köpa till dessa till ett oftast högt pris.

4. Större programutbud

Det råder ingen tvekan om att det finns långt fler program för Windows än Mac. Till Macens försvar har det blivit mycket bättre på den punkten på senare år. Windows har dock fler utvecklare och du kan hitta fler nischade program för Windows.

5. Bättre stöd för olika produkter

Olika produkter såsom digitalkameror och annan hårdvara levereras alltid med drivrutiner för Windows. Det är inte lika självklart för Mac-användare. Kodak hävdar exempelvis att dess videkameror är kompatibla med OS X, men det erbjuder endast mjukvara för Windows.

Microsoft Office kör dessutom mycket snabbare och bättre på en Windows-dator än motsvarigheten för Mac. I det fallet är det inte svårt att utveckla en viss konspiratorisk inställning till varför det är så.

6. Gör det själv-datorn

Mac säljs oftast som en paketlösning där du inte kan ändra så mycket i hårdvaran om du inte väljer den superdyra Mac Pro. En Windowsdator kan du relativt enkelt bygga ihop själv och även välja vilka hårdvarukomponenter du vill använda.

7. Bättre stöd för spel

För inbitna gamers så erbjuder Windows en mycket bättre plattform. Dels finns det fler spel att välja mellan. Som vi nämnde ovan så är det dessutom enklare att uppgradera hårdvaran själv för spel som kräver mer kraft.

8. Enklare med service

Även om Apple har fått stora lovord för sin service, så har företaget inte lika många återförsäljare som Microsoft. Bor du exempelvis inte i en storstad kan det bli långt att åka om du har problem med din Mac. Windowsåterförsäljare finns det däremot långt fler av.

Har du tips på fler fördelar med Windows så dela gärna med dig av dessa i kommentarsfältet nedan.