Storbritanniens inrikesminister, Jacqui Smith, har skrotat ett tidigare förslag på en gigantisk central databas som skulle underhållas av brittiska myndigheter. Databasen var tänkt att användas för att registrera vilka människor britter kommunicerar med via e-post, internet och mobiltelefon.

I stället kommer nu det engelska inrikesministeriet att begära att internetoperatörer och teleoperatörer gör information om sina kunder tillgänglig så att den blir lättare att använda av brittiska myndigheter.

- Information om människors kommunikationer är ett väsentligt verktyg för att polismyndigheter ska kunna spåra mördare, pedofiler och för att kunna rädda liv och motverka brott, säger Jacqui Smith i en intervju med brittiska BBC.

Det brittiska inrikesministeriet räknar med att det kommer att kosta 2 miljarder pund att skapa övervakningsprojektet. Kommunikationsleverantörer inom internet och mobiltelefoni kommer att få en viss ersättning för att göra sina system tillgängliga.

Jacqui Smith poängterar att innehållet i folks kommunikation aldrig kommer att lagras eller användas, endast vilka personer eller webbplatser en person kontaktar. Kommunikationsleverantörer kommer även tvingas att lagra kundernas besök på vissa tjänster som befinner sig utanför Storbritannien, såsom Facebook och Twitter.

- Vad vi pratar om här är vilka personer som kommunicerar med varandra, och på vilket sätt de kommunicerar med varandra, säger Jacqui Smith vidare till BBC.

Guy Herbert från motståndsgruppen NO2ID är starkt kritisk till inrikesministerns retorik och det nya övervakningsförslaget.

- Myndigheterna försöker försköna projektet genom att säga att det är skillnad mellan att registrera innehåll och registrera vem du kommunicerar med. Det är förtäckta ord. En mängd olika myndigheter kommer att veta vad du läser på internet och vilka dina vänner är, vem du pratar med och var du befinner dig när du gör så. Allt detta utan en domstolsorder. Det är värre än någon annan polisstat i mänsklighetens historia, säger Guy Herbert till BBC.

Mer information hittar du här.