Sladdar, sladdar, sladdar. Kablar och adaptrar överallt. Varje gång du skaffar en ny elektrisk pryl får du också en eller ett par nya bidrag till det växande ormboet bakom skrivbordet. Tanken på ett sladdlöst hem eller kontor blir mer och mer lockande.

Hur smidigt vore det inte att slippa alla dessa adaptrar och sladdhärvor? Lösningen är nära och den stavas trådlös elektricitet.

Intel väckte nyligen stor uppmärksamhet genom att förse just en glödlampa med ström via luften. Lampan hade styrkan
60 watt och med ett avstånd mellan sändare och lampa på under en meter bibehölls 75 procent av energin.

Intels experiment utnyttjar resonans­effekten mellan två magnetiska fält, och tekniken anses kapabel till bättre resultat
än vad demon­strationen visade. Nästa steg, säger Intel, blir att förminska de stora ”ringarna” så att de kan placeras i en bärbar dator, till exempel.

– Förhoppningsvis ska vi kunna visa upp en bärbar dator som drivs av trådlös ström inom inte alltför lång tid, säger Justin Rattner på Intel.

Tekniken kan också användas för att driva mobiltelefoner.
– Tänk dig att du har en sådan här på bordet hemma som du kan slänga mobilen på så att den blir laddad, säger Justin ­Rattner.

Och det här är bara ett exempel. Trådlös el finns redan i dag överallt och det är troligt att du har flera apparater som använder trådlös el utan att du tänker på det. Ett bra exempel är trådlöst internet. I just detta ögonblick bombarderas du säkert av trådlös el i form av radiosignaler från trådlösa nätverk och mobiltelefoner.
Men problemet med radiovågor är att samtidigt som de är utmärkta för överföring av information är de en rätt usel teknik för att driva elektrisk utrustning.

Två andra tekniker ska råda bot på detta. De heter induktion och resonant induktion.


”Förhoppningsvis ska vi kunna visa upp ­en bärbar dator som drivs av trådlös ström inom inte alltför lång tid”. Justin Rattner, Intel.

Ladda mobilen på plattan
Den mest lovande tekniken för tillfället kallas induktion som i en enkel form redan används bland annat för elektriska tandborstar.
Induktion går ut på att du inte behöver ansluta den elektriska utrustningen till elnätet, utan det räcker med att du placerar din apparat nära en särskild sändare som i sin tur är kopplad till elnätet.

Den stora fördelen med trådlös el är att man kan förse apparater med ström där det är obekvämt, farligt eller rent av omöjligt att dra el­-kablar. Genom att använda induktion för uppladdning av till exempel en tandborste, behöver man inte oroa sig för om det kommer vatten eller fukt på apparatens kontakter. Med tanke på att tandborsten troligtvis står i ett badrum gör den trådlösa tekniken tandborsten mer säker.


Luftström. På Intel Developer Conference i höstas väckte Intel stor uppmärksamhet med sitt trådlösa elprojekt. Två spolar av olika storlek skickar ström genom luften till varandra. Kraften räcker bara till att tända en 60-watts glödlampa, men det är en början.

Finns att köpa redan
Induktion är tekniken som spås lyfta ut de trådlösa elnäten från laboratorierna till våra hem. I dag är det flera företag som har produkter på ritbordet där du kommer att kunna ladda upp elektronisk utrustning bara genom att placera dem på en särskild platta.Powermat och Hama Wildcharge är bra exempel på produkter som redan finns och som du kan köpa i dag.

För att induktion ska fungera krävs dock att både sändare och mottagare är inställda för att fungera tillsammans, vilket i praktiken innebär att utrustningen som ska laddas upp måste ha en särskild krets inbyggd, vilket ytterst få apparater har i dag. Lösningen är att använda en liten adapter som man kopplar på sina prylar och sedan kan placera på plattan.

Byggs in i dina möbler
Den här lösningen har flera bra användningsområden, varav den mest intressanta är att du kan bygga in plattor i möbler,
till exempel ett skrivbord. Det räcker med att du placerar din bärbara och din mobil­telefon på skrivbordet för att de automatiskt ska laddas upp.

För att induktionsplattor ska kunna slå ­igenom på allvar krävs att tillverkarna börjar utrusta sina prylar med kretsar för trådlös uppladdning, vilket med all säkerhet lär
dröja. Men ett viktigt steg på vägen har tagits i och med att alla de större tillverkare av ­induktionsplattor har enats om en standard för hur detta ska gå till.

Den stora begränsningen med den här typen av induktion är att sändare och mottagare måste vara väldigt nära varandra för att det ska fungera, vilket gör att tekniken inte är optimal för alla situationer.

Ström genom luften
Den andra tekniken som forskarna tror på kallas för resonant induktion.

Det är en teknik som är som vi normalt tänker oss trådlös ström: elektricitet som ­färdas fritt genom rummet och ger kraft till dina elektriska prylar. Liksom tekniken för uppladdningsplattorna kräver resonant induktion att det finns en ­sändare och en mottagare.
Men i stället för att okontrollerat sprida ström ut över hela rummet är sändaren och mottagarna inställda på att fungera på en bestämd frekvens som resonerar med varandra.

För två år sedan upptäckte forskare på det välkända teknikuniversitetet MIT i Massachusetts i USA att två objekt som är inställda på samma frekvens kan dela energi med stor effektivitet, utan att påverka andra närliggande objekt nämnvärt.

Kan liknas vid vinglas

Tänk dig ett rum med 100 identiska vinglas. Varje glas har olika mängd vatten, vilket gör att varje glas har sin egen frekvens. Om en operasångare sjunger en ton tillräckligt högt kommer ett av glasen att börja vibrera och kan till och med vibrera så kraftigt att det exploderar. Sångaren för över energi till glaset med rätt frekvens, medan de andra glasen inte påverkas.

Forskarna döpte tekniken till witricity, vilket är en sammanslagning av wireless och electricity. Enligt teorin skulle en sändare kunna förse flera apparater med ström, förutsatt att de finns inom ett par meters avstånd och att de är inställda på rätt frekvens.

Hur säker är då tekniken? Enligt Intel är resonant induktion väldigt säker. Medan vanliga elektromagnetiska fält reagerar väldigt starkt med vattnet i våra kroppar (mikrovågsugnar är byggda efter denna princip), påverkar de elektromagnetiska fälten i resonant induktion knappt alls.

Men som Intel underströk under sin demonstration – tekniken är fortfarande i sin linda och tillverkaren kommer inte att släppa några produkter förrän tekniken är helt säker, något som med all säkerhet lär ta ett par år.

Så kan el genom luften fungera

1. Eldosa (kopplad till vanliga elnätet) i taket.
2. Antenn av koppar arbetar på en frekvens om cirka tio megahertz, och skickar elektro­magnetiska vågor.
3. ”Svansar” av energi skickas i ”tunnlar” upp till två meter.
4. El plockas upp av datorns, mobilens och musikspelarens antenner, som arbetar på samma frekvens som dosans antenn.
5. Överflödig energi återförs till antennen i taket. Människor och andra föremål på-verkas inte.

Fakta

”Galen” vetenskapsman var först med trådlös ström
Redan för 100 år sedan gjorde Nikola Tesla experiment med trådlös el. Tesla föddes 1856 i Serbien men det var i Amerika som hans karriär tog fart. Tesla började tidigt arbeta åt Thomas Edison som snabbt insåg att Tesla var en stor talang, även om de två uppfinnarna så småningom blev bittra rivaler.

Nikola Tesla är mest känd för sitt arbete inom elektricitet och magnetism, och lade grunden för sättet vi i dag får elektricitet i våra eluttag. Tesla var långt före sin tid och på grund av sitt excentriska beteende och sina udda uppfinningar fick han snabbt stämpeln som den urtypiska galna uppfinnaren, som sedan har blivit en kliché.