Panda Security är kända för sina säkerhetsprogram och nu tar tillverkaren krafttag mot elakartad kod med ett stort steg rätt ut... bland molnen. Ja, faktiskt. Cloud Computing är ett begrepp för när man integrerar tjänster och funktioner från internet, på sin dator.

Panda Cloud Antivirus har varit under utveckling i tre år och även om tjänsten fortfarande är i betastadiet, kan nu användare installera tjänsten på sin dator. Det som gör Panda Cloud Antivirus unikt är att det använder en teknik som kallas collective intelligence (kollektiv intelligens) för att upptäcka virus, rootkits och annan skadlig kod.

Panda hävdar att man genom att förlägga de viktigaste funktionerna på nätet kan pressa ned tiden det tar för programmet att identifiera elakartad kod. Det talas om att det går att identifiera nya hot under sex minuter.

Programmet arbetar genom att först leta efter hot mot de viktigaste systemfilerna. När datorn inte används, passar programmet på och letar igenom filer som inte är lika kritiska men som ändå kan innebära säkerhetsproblem.

Själva programmet tar omkring 50 megabyte på datorn. Panda Cloud Antivirus finns för Windows XP, Windows Vista och kommer även för Windows 7.

Antivirusprogrammet är gratis och kan laddas ned här.