Att Ipredlagen satt skräck i många svenska pirater är tydligt. Sedan den 1 april, då lagen trädde i kraft, har internettrafiken sjunkit som en sten och operatörerna står upp över öronen i oanvänd bandbredd.

Den 17 april föll så domen mot Pirate Bay och Antipiratbyråns Henrik Pontén kunde kavla upp ärmarna och göra processen kort med resterande fildelningsajter, som en efter en nu har försvunnit.

Att det är många som inte vågar fildela illegalt står klart, men hur skaffar de nyfrälsta expiraterna sina filmer idag? För Boxnet som sköter datorsystemen för 270 videobutiker runt om i Sverige är det tydligt: De köper dvd-skivor igen.
  – Vår bransch mår bra av domen mot Pirate Bay och Ipredlagen, säger Bill Odqvist, inköpsansvarig på videouthyrningskedjan Buylando.

Chockökning
För Buylando och de andra kedjorna som använder Boxnet har försäljningen av film ökat stort. Under januari och februari ökade försäljningen med ungefär fem procent. I mars sjönk den något, för att i april öka kraftigt med drygt 20 procent.
  – Det finns såklart andra faktorer som kan spela in, men vi tror att det finns ett samband med Ipredlagen, säger Bill Odqvist.

Det är framför allt köpfilmerna som ökat. Hyrfilmerna ligger kvar på en ganska oförändrad nivå, även om de visar på "en vändande trend". Blu-ray däremot, går fortfarande trögt.
  – En gammal titel på dvd kostar 99 kronor. Samma titel på blu-ray kostar 199 kronor. Priserna måste ner, säger Bill Odqvist.

"Domen har fått folk att haja till"
På Cdon.com har försäljningen av film- och musikskivor ökat länge. Men en mätning av veckan efter Pirate Bay-domen visade på en extra tillväxt på 20 procent.
  – Domen har fått folk att haja till och tänka att "oj, det Pirate Bay håller på med är inte okej", säger Cdon:s vd Mikael Olander.

Mikael Olander tror dock att det är lång process att få människor att ändra dagens inställning till att film och musik ska vara gratis. Det är inget som sker över en natt, men han menar att domen kan ha snabbat på den processen.
  – Nu finns det en risk som måste tas varje gång någon vill ladda ner något.

Har du köpt, eller hyrt fler filmer efter att Ipredlagen trätt i kraft?
Det är inte längre tillåtet att rösta.