Påskharen. Mållgan. Jultomten. Skvadern. Det finns många fantasifigurer här i världen, men det finns en som är värre än de flesta.
Jag tänker på den ökände Max. Maxhastigheten.

Vi träffar på honom lite överallt. Använder du en trådlös router utlovar exempelvis tillverkarna maxhastigheter på 300 megabit per sekund. I själva verket får du vara glad om du kommer upp 50 megabit per sekund.

Och när det gäller mobilt bredband talar operatörerna om 7,2 eller till och med 21 megabit per sekund. I realiteten får de flesta kunder nöja sig med bråkdelen av den hastigheten.
Dessutom talar leverantörerna tyst om att den höga hastigheten bara gäller åt ena hållet, alltså när du hämtar information. Skaffar du ett abonnemang som ska klara 7,2 megabit per sekund blir hastigheten 0,4 megabit per sekund när du ska skicka filer.

Själv har jag testat mobilt bredband ända sedan produkten lanserades för några år sedan - men jag har aldrig i något test kommit i närheten av de hastigheter som utlovas.

Operatörer och tillverkare hänvisar själva till tekniska problem - och naturligtvis går det inte att komma runt dem. Trådlösa routrar påverkas av hur tjocka väggarna är och mobilt bredband blir långsammare ju längre bort från masten. Det här är inget konstigt.

Det konstiga är i stället i bredbandsföretagens marknadsföring.
Vi kunder skulle inte acceptera halvfulla mjölkpaket eller 60 watts glödlampor som bara klarar av 40 watt. Vi skulle inte fortsätta att tanka våra bilar hos en mack som gav oss en halvliter bensin men tog betalt för ”upp till en liter”.
När det gäller internet har vi däremot blivit så blasé att vi inte ens förvånas över att företagen lovar mycket mer än de kan hålla.

Visst framgår det av det finstilta att bredbandsföretagen inte tar något ansvar för hastigheten, men det räcker inte. Det är de stora uppblåsta hastighetessiffrorna som gör att vi konsumenter faktiskt har anledning att känna oss lurade.

När det gäller fast bredband har operatörerna lämnat fantasivärlden. En överenskommelse gör att de som regel anger ett hastighetsintervall i stället för en maxhastighet. Det är betydligt bättre.

Att Konsumentverket nu ryter till mot lögnerna om det mobila bredbandet är bra.

Jag hoppas att operatörerna tar kravet på allvar och hittar en rimlig och gemensam lösning. Hotet om böter på en halv miljon för den som fortsätter att ljuga är också utmärkt. Först om det svider i skinnet när bredbandsföretagen bluffar tror jag att vi blir av med fantasifigurer som den ökände Max.