Mobiloperatörerna 3, Tele2 och Telia får inte längre göra reklam för mobit bredband genom att utlova hastigheter på ”upp till 7,2 megabit per sekund”. Det slår Konsumentverket fast och hotar med en halv miljon kronor i böter.

Den tredje stora operatören, Telenor, klarar sig däremot undan från kritik.
- Vi har valt att fokusera på annat än hastigheten i vår reklam, säger Mattias Ringqvist som är marknadschef Telenor Mobil Konsument.
I stället för att ta fram den teoretiska maxhastigheten är saker som stabilitet och en obegränsad nedladdning det viktiga i Telenors marknadsföring.

Mattias Ringqvist har inga synpunkter på om Konsumentverkets kritik mot konkurrenterna är riktigt.
- Däremot tycker jag att marknadsföringen över lag har varit för endimensionell och nästan bara inriktad på hastigheten.

Men på er hemsida skriver ni att kunden får ”Turbo 3G-hastighet – upp till 7,2 Mbit/s”, trots att det bara är en teoretisk maxhastighet. Är inte ni lika vilseledande som era konkurrenter?
- Man kan förstås diskutera enskilda formuleringar på vår hemsida, men det centrala är att vi inte aktivt använder 7,2 megabits hastighet som försäljningsargument.

Konsumentverket ska nu ha en dialog med 3, Tele2 och Telia för att se över marknadsföringen. Om även Telenor kommer att vara inblandade i diskussionen om att ta fram ett gemensamt sätt att marknadsföra hastigheten för mobilt bredband kan Mattias Ringqvist ännu inte säga.