Både Mozilla och Opera är inblandade i ett pågående europeiskt rättsfall där Microsoft anklagas för att förhindra konkurrens mellan webbläsare. Rättegången kan tvinga Microsoft att leverera samtliga konkurrerande webbläsare tillsammans med Windows 7.

I förra veckan började Microsoft skicka med IE8 tillsammans med uppdateringsfunktionen Windows Update i Windows XP och Windows Vista. Enligt Mozilla och Opera så ändrar även uppdateringen så att Internet Explorer blir standardwebbläsaren hos användarna som installerar uppdateringen.

- Genom att använda Windows Update för att uppdatera Internet Explorer visar hur Microsoft använder sin monopolställning för att underminera konkurrensen från andra produkter, säger Mozillas styrelseordförande, Mitchell Baker, till Computerworld.

Även Operas teknikchef, Hakon Wium Lie, kritiserar Microsofts tilltag.

- Vi är bekymrade över hur Internet Explorer levererar med Windows och hur Microsoft använder Windows Update för att ändra användarnas inställningar, säger Hakon Wium Lie till Computerworld.

I ett blogginlägg försvarar Microsoft sitt förfarande.

- Användarna har full kontroll över inställningarna för IE8. Är inte Internet Explorer standardwebbläsare så kan användaren ändra detta genom att välja en anpassad installation av IE8, uppger Microsofts chefsutvecklare, Eric Hebenstreit, i blogginlägget.

Mer information hittar du här.