Smärt och snabb Acer

Favoriten från vårt förra test av netbook-datorer, Acer Aspire One, har kommit i en ny tappning, med snabbare processor, stor skärm och ny elegant design. I Aspire One D250 är den färgglada plasten från föregångaren utbytt mot sobert svart lack och matt silver. Här är en dator som du kan hala upp på ett flådigt möte utan att skämmas.

Aspire One D250 är den tunnaste datorn i testet. Acer lyckas med det genom att det stora batteriet mestadels sticker ut bakåt i stället för nedåt som på de flesta andra datorer. Det gör i och för sig att den blir längre på den ledden, men det tycker vi är mer praktiskt både när man sitter och jobbar och när man ska packa ned datorn i en väska.

Batteriet ger en utmärkt drifttid. Med full skärmstyrka, trådlöst nätverk i gång och hög belastning på processor och grafik, får vi över fem timmars drifttid. Kör vi sparsamt kommer vi upp i nästan det dubbla.

Små skillnader
Det är också en jäm-förelsevis snabb dator. Rent generellt är den och flera andra testdeltagare snäppet bättre än datorerna som kom i höstas och vintras. Hårddisken är på 150 gigabyte, vilket skulle ha varit stort för några månader sedan, men nu är den faktiskt minst i testet.

Tangentbordet är välbyggt men inte så rymligt, med aningen mindre än fullstora knappar. Det har å andra sidan bra respons i knapparna och väl genomtänkt placering av funktionstangenter. Musplattan är liten i måtten och har halvdan respons.

Flera av tillverkarna har tagit efter Apple och adopterat Macbooks multitouch-funktion i musplattan. I Acers dator kan du till exempel zooma i bilder och webbsidor med två fingrar på plattan. Kul, men inte så smidigt och intuitivt som vi hade hoppats.

Betyg:  (8 av 10)


Asus är skönast att skriva på

Asus släpper nya Eee-datorer i en frenetisk takt. Med Eee PC 1000He är det tillbaka till rötterna med en väl tilltagen netbook-pc som bygger vidare på stormodellen från i höstas.

Under huven är mycket välbekant. Samma 1,66 gigahertz Atom-processor och grafikkrets som hos Acer, en rejäl tiotumsskärm med skön ljusstyrka och en stor hårddisk.

Disken är hyfsat generös på 160 gigabyte, och föredömligt snabb, med ovanligt bra accesstider. Asus erbjuder också en tio gigabyte stor ”Eee Storage”-del, som är en virtuell hårddisk på nätet. Praktiskt för att till exempel säkerhetskopiera viktiga dokument.

Eee PC 1000He är testets tyngsta dator, stor i formen med Asus typiskt knubbiga skärmlock. Det gör att datorn kan ta upp lite extra plats i en väska. Asus får samtidigt pluspoäng för en minimal strömadapter, som gör att totalvikten blir låg.

Generösa mått
Asus har ett av de bästa tangentborden i testet, ett generöst tilltaget sådant i lågprofil med knappar av samma typ som på en Macbook. Det är en fröjd att skriva på, känns aldrig för litet, och är dessutom snyggt att skåda. Faktiskt är knapparna här lika stora som på ditt vanliga tangentbord.

Även musplattan är hyggligt stor för att sitta på en netbook-pc, och även här finns multitouch-funktion. Asus har lagt till snabbkommandon för att öppna utforskaren, växla mellan program, och funktion för att rotera dokument.

Batteritiden är lång. Asus själva utlovar upp till nio timmars drifttid.
I våra mätningar blir det nio timmar och en minut. Bra!

Betyg: (7 av 10)


Klumpigt batteri partypajar för HP

HP har ryckt upp sig på prestandasidan, och det med besked. I 2140 Mini har de slängt ut gamla sega Via-processorn, och tryckt in en Intel Atom i stället. Helt plötsligt känns lyxbygget förstklassigt. HP är också den enda netbook-pc som har två gigabyte minne och kör Windows Vista.

Så, även om Windows Vista tar lite mer system-resurser och drar lite mer av batteriet, så kan vi utan tvekan säga att datorn är snabb nog för det den är tänkt att användas till. Nätsurfning, Office-jobbande och uppspelning av mediefiler går finfint. Trots ett stort sexcelligt batteri kommer den inte riktigt upp i samma tider som de övriga datorerna i testet. Nästan fyra timmar tungt jobb eller åtta och en halv timme om du tar det lugnt är ändå riktigt bra.

Konstig skärm
Skärmen har växt från 8,9 tum till 10,1 tum men upplösningen har av någon anledning blivit marginellt mindre. Bredden är fortfarande bra, 1 024 pixel, men på höjden är storleken nu 576 mot konkurrenternas 600. Troligen en eftergift för designen på datorns yttermått, och ingenting som är någon avgörande nackdel. Den blanka skärmytan kan vara lite svår att hantera i starkt dagsljus, och skärmen har lite bleka kontraster, men det är mer en smaksak än en kvalitetsfråga. Bland andra positiva saker kan nämnas en stor och lättjobbad musplatta, och att HP gör en av få netbook-pc med expresscard-port.

Det som förstör festen är den korkade formen på batteriet. Det sticker ut rakt nedåt så att datorn blir klumpig, svår att packa och bökig att använda. Uppenbart är datorn inte formgiven för ett så stort batteri.

Betyg:  (6 av 10)


Vinröd Lenovo utan ork

Lenovo Ideapad S10e är ett vinrött avbrott i ett annars färglöst startfält. Den lär inte falla alla i smaken, men vi tycker att Lenovo ska ha extra plus i kanten för friskt mod. Det stora batteriet sticker ut bakåt och är inte direkt i vägen. Men det sitter lite ostadigt, så fall inte för frestelsen att använda det som handtag.

Datorn är på flera punkter identisk med HP 2140 Mini. Processorn är densamma, hårddisken lika stor och lika snabb, här finns samma uppsättning portar, kortläsare och en expresscard-plats. Skärmelementet är något mindre på höjden än övriga datorer. Även här är skärmen blank, lite jobbigt i fullt dagsljus. Den maximala ljusstyrkan är heller inte lika bra som de bättre skärmarna i testet.
Prestandamässigt är det dock inget som skiljer den från datorerna i testet med snäppet snabbare processor. Våra mätningar ger oss nästan identiska resultat, och vi märker ingen skillnad i hantering av stora dokument eller uppspelning av video.

Sämsta batteriet
Batteritiden är däremot lite sämre än konkurrenterna. Tre och en halv timme vid hög belastning imponerar inte.

Generellt sett är alla datorerna i testet tysta. I Lenovos fall hör vi dock lite mer fläktljud än från konkurrenterna, ett lågt brus vid måttlig belastning och ett högre då och då om vi pressar datorn hårt.

Tangentbord och mus hör till Ideapads svagare sidor. Knapparna är trist plastiga och har stum respons när du skriver, och tangenterna är av den mindre och trängre modellen. Musplattan är onödigt liten, det skulle gå att göra den en centimeter högre utan problem. Även här finns multitouch-funktion i musplattan, men den går enbart att använda för zoomning i bilder och dokument.

Betyg:  (6 av 10)


Batterisnål MSI är för dyr

Med nästan tio och en halv timmes batteritid vid snål körning, och fem och en halv timme på fullt blås, är MSI Wind U115 Hybrid testets mest batterisnåla dator.

Den ligger dock efter de flesta andra testdeltagarna i prestanda. Processorn är en Atom Z530, en av Intels processorer som är tänkt främst för umpc. Chipssetet och grafikprocessorn är också en annan, den klart svagare GMA 500. Det betyder inte att den är katastrofalt seg. Eventuellt kan uppspelning av media och tunga webbsidor ställa till problem, men prestanda är hyfsade nog.

Mycket miljövänlig

En finess är att datorn kan köras i ett så kallat Eco Mode. Förutom att det maximerar strömsparfunktioner, med autoavstängning av skärm, nätverk och annat, så stänger det också av hårddisken. U115 har nämligen en liten flash-disk på åtta gigabyte där alla systemfiler ligger. Det har två fördelar. För det första batteri-tiden, som kan bli riktigt lång, faktiskt ännu längre än i våra mätningar. Det andra är ljudnivån. Med den mekaniska hårddisken avstängd ger datorn inte ifrån sig ett ljud.

Det stora sexcelliga batteriet, sticker ut några millimeter på undersidan och bidrar till att datorn ser lite knubbig ut. Den är dock förvånansvärt smidig att stoppa ned i en väska. Tangentbord och mus är båda av bra klass, även om båda känns lite trånga att använda. Problemet är priset. För 6 500 kronor får du inte mycket till dator, och den extra batteritiden är inte värd det.

Betyg:  (6 av 10)


Härligt problemfri Samsung

Samsung NC10 är en enkel men välbyggd liten dator, behagligt tunn och med alla funktioner och hårdvara som en bra netbook-pc ska ha.

Här sitter samma processor som i HP-datorn, en 1,6 gigahertz Intel Atom. NC10 har en hårddisk på 160 gigabyte och undertill sitter ett sexcelligt batteri som ger mycket bra drifttid.
Den har det minst utstickande och störande batteriet av alla i testet, några extra centimeter undertill, som faktiskt hjälper till mer än det förstör, då tangentbordet får en lagom lutning.

Tryckkänslan hos tangentbordet är inte så gedigen som hos Asus och Acer, men ändå klart godkänd. Den breda musplattan, med samma enkla multitouchfunktion som hos Acer Aspire One är bred och övervägande lättjobbad.

Ljustark skärm
Samsung får också bra poäng för en ljusstark skärm som funkar mycket bra även i dagsljus. Då får du dock dra upp den till max, vilket givetvis käkar batteri lite extra, men det kan det vara värt. MC10 har liksom alla datorer i testet mycket god livslängd.
Det är helt enkelt väldigt svårt att hitta några direkta fel med den här datorn. Här finns inga lyxiga detaljer, eller extra funktioner som får den att stå ut i mängden.

Du får en ganska enkel dator, ganska slimmad, med bra skärm och tangentbord, om än inte fantastiska. Men framför allt är det en problemfri liten maskin. Och är det inte det du faktiskt vill ha?
Hade den bara haft inbyggd 3g kunde det ha blivit full pott.

Betyg: (9 av 10)


Snabbfakta om datorerna (pdf):

Fakta

Vi bad samtliga tillverkare av netbook-pc på den svenska marknaden att skicka en modell med så lång batteritid som möjligt. Av dessa hade en handfull endast gamla och utgående modeller än så länge, och ingenting som kommer att finnas till salu under sommaren. Ytterligare en netbook-pc kunde inte testas.

Datorerna testades med programmet
PC Mark Vantage 05, samt manuellt med stora pdf-dokument, filsökningar på systemdiskarna, och uppspelning av mp3-filer och videofiler i mpeg-format. Bildskärmar bedömdes visuellt i solljus och inomhusbelysning. Angående test av batteritid se detaljerad beskrivning ovan.