Wolfram Alpha är en ny typ av söktjänst som erbjuder sökningar med så kallad semantik. Semantik betyder att du kan ställa frågor i klartext och sedan även få sökresultaten presenterade som klara svar istället för länkar till olika artiklar.

Wolfram Alpha är skapat av en matematikprofessor vid namn Stephen Wolfram som även ligger bakom organisationen Wolfram Research. Enligt Stephen Wolfram så är målet med Wolfram Alpha att skapa en söktjänst som kan svara på en fråga utan att användaren behöver surfa omkring på ett oändligt antal webbsidor för att hitta det.

Informationen hämtar Wolfram Alpha från en mängd olika källor såsom uppslagsverk och andra informationsdatabaser på internet.

Wolfram Alpha är dock inte ensamt på området. IBM håller på att utveckla en liknande tjänst med namnet Watson. Även Google arbetar på att fram en liknande teknik som bygger på semantik.

Wolfram Alpha hittar du här. (Tjänsten är i teststadiet, men prova att söka på till exempel "Who is president of the United states?" för att se hur tjänsten är tänkt att fungera.)