Om vi visar hur du enkelt och gratis kan göra säkerhetskopior på din Windows-dator, kommer du då äntligen göra det? Förutom att hårddiskar går sönder kan du förlora filer på grund av slarv, tjuvar, olyckor och skadeprogram. Det enda sättet att garantera att dina bilder och andra oersättliga filer inte går förlorade är att regelbundet säkerhetskopiera dem.

Att säkerhetskopiera dina filer kan vara så enkelt som att någon gång ibland kopiera alla viktiga filer till en extern hårddisk som du annars förvarar på en säker plats. Men det hjälper inte för alla situationer. En säkerhetskopia som kan hjälpa dig att återställa en viss fil kan vara minst lika viktigt.

Säkerhetskopiering måste vara enkelt, annars gör vi det inte. För säkerhets skull bör du dessutom ha mer än en säkerhetskopia, förvarade på olika platser. Om det låter som något du inte kommer få gratis har du delvis rätt.

Alla program vi rekommenderar i den här artikeln är gratis eller följer med Windows, men du måste skaffa lagringsmedia om du inte redan har det. Antingen externa hårddiskar eller molnlagring, och båda kostar en slant.

Test: Bästa externa ssd-diskarna 2017


Skapa Windows-avbildningar med system-backup

Windows inbyggda avbildningsverktyg skapar backup av allt du har på hårddisken, inklusive operativsystemet och alla program, inställningar och filer. En systemavbildning är det bästa sättet att skydda din Windowsinstallation.

Windows inbyggda verktyg är inte i närheten lika omfattande som en del betalprogram, men för en vanlig hemanvändare räcker det gott.

För att kunna använda systemavbildningar måste du ha en systemreparationsskiva. Det är ett usb-minne du kan starta från och som både kan försöka reparera Windows om det strular och återställa från en systemavbildning om det inte går.

Återställningsenhet

Anslut ett litet usb-minne (8 gigabyte räcker) och Återställning. I Windows 10 hittar du det genom att klicka i sökfältet och skriva in återställning. Välj Återställning och sedan Skapa en återställningsenhet så öppnas ett program som guidar dig igenom skapandet av usb-återställningsenheten.

När den är klar, testa att starta från den för att kontrollera att den fungerar som den ska. Sedan kan du starta om igen och lägga den på en säker plats. Dags att skapa avbildningen.

Systemavbildning

Gå tillbaka till Säkerhetskopiera och återställ. Välj nu istället Skapa en systemvbildning. I fönstret som dyker upp ska du välja var du vill spara avbildningen. Du kan välja en intern eller extern hårddisk, eller en nätverksplats. När du har valt plats går du vidare, dubbelkollar att du backar upp din systemskiva till den skiva du har tänkt använda för backuperna, och går vidare.

Systemavbildning

Hur lång tid det här tar beror på hur mycket data du har och hur snabba dina diskar är, och kan ta allt från några minuter till flera timmar.

Skapa en ny systemavbildning då och då, var eller varannan månad, och innan du gör drastiska saker med datorn (som att installera en ny version av Windows).

Om du skulle behöva återskapa från den här säkerhetskopian är det också enkelt. Starta från systemreparationsskivan du gjorde (usb-minnet) och gå till Alternativ för systemåterställning och sedan Återställning av systemavbildning. Programmet kommer skanna dina anslutna hårddiskar och visa alla existerande systemavbildningar. Välj rätt avbildning och gå vidare.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning