Filhistorik

Systemavbildningar är perfekta för att rädda dig från katastrofer, men du behöver inte skapa en hel avbildning varje dag när bara ett fåtal filer ändras. Här kommer inkrumentella säkerhetskopior in i bilden. Med dessa sparas alla ändringar du gör i alla dina filer, så länge det finns utrymme på för nya säkerhetskopior.

Med en stor nätverksdisk/NAS på flera terabyte kan du spara flera års filhistorik och gå tillbaka och återskapa äldre versioner av enskilda filer, inklusive filer du senare har raderat.

Stort test: Bästa hemmaservern för din lagring

Filhistorik

Med Windows 10 finns en inbyggd funktion för inkrementella säkerhetskopior, kallad Filhistorik. Den hittar du i Start -> Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Säkerhetskopiering. Tryck på plusknappen för att välja en hårddisk att säkerhetskopiera till. Sedan behöver du egentligen inte göra något alls mer.

Grundinställningarna är att säkerhetskopiera varje timme och behålla kopior för alltid. Om du väljer Fler alternativ kan du ändra hur ofta du ska göra detta och framför allt hur länge de ska sparas. Alternativet Tills det behövs utrymme gör att du slipper bekymra dig för att disken blir full efter hand.

Easeus

Om du inte gillar Windows 10:s Filhistorik, eller fortfarande kör Windows 7 eller 8, kan du välja bland flera vettiga tredjepartsalternativ. De flesta är enklare gratisversioner av betalprogram, men räcker för de flesta. Easeus Todo Backup Free är ett utmärkt alternativ med många avancerade möjligheter. Det kan till exempel skapa egna systemavbildningar.

Programmet är inte riktigt lika enkelt att ställa in som Filhistorik, men inte jättekomplicerat. När du öppnar det väljer du File Backup-ikonen och kan sedan ställa in vilka mappar du vill säkerhetskopiera, var du vill lägga säkerhetskopian, och sedan ställa in schema och andra alternativ. Under Image-reserve strategy hittar du inställningarna för hur ofta äldre versioner ska behållas.