Lägg det i molnet

Att göra en säkerhetskopia till molnet har många fördelar. Själva säkerhetskopieringen sköts automatiskt i bakgrunden, utan något bekymmer med att behöva ansluta en disk som helst ska förvaras på annan plats. Inte ens en naturkatastrof som slår ut hela din hemstad kan rubba dina filer.

Om du har både en lokal säkerhetskopia (förslagsvis Filhistorik på en NAS eller stor extern disk) och onlinebackup har du dubbelt skydd som lagras på olika platser. Då ska det väldigt mycket till för att du ska bli av med mer än några timmars arbete ens vid en katastrof.

Molnlagringstjänster som Dropbox, Google Drive och Onedrive kan i nödfall användas för säkerhetskopiering, och har även stöd för filhistorik. Problemet är att du inte får speciellt mycket utrymme gratis, och att mer utrymme kostar mer än hos specialiserade tjänster.

Här hittar du en stor jämförelse av bästa tjänster för online-backup

Microsofts Office 365 kommer med en terabyte Onedrive-utrymme, vilket kan räcka för hela datorn. Problemet där är att du måste köpa ett program för att kunna göra säkerhetskopior av filer du inte lägger direkt i Onedrive-mappen, och Onedrive självt har bara filhistorik för Office-filer.

Betalversionen av Easeus som vi nämnde tidigare i artikeln kan använda Onedrive som mål för fullständiga säkerhetskopior (instruktioner finns här). Om du ändå redan prenumererar på Office 365 kan det faktiskt vara värt ett par hundralappar. Det är betydligt billigare än nästa alternativ.

Onedrive-backup med Easeus

Ett tips om du tänker satsa på Onedrive-backup och har standardversionen av Office 365: Din prenumeration ger dig upp till fem separata konton för familjemedlemmar, men det finns inget som hindrar dig från att använda mer än ett konto själv. Har du ett konto över kan du skapa ett nytt konto till dig själv som du enbart använder för säkerhetskopiering. Då kan du vara inloggad på ditt vanliga konto i Windows, som du använder som vanligtt.

Tjänster som Carbonite och Backblaze är enklare och kan säkerhetskopiera hela datorn inklusive externa diskar. Men de kostar också en slant varje månad och om du slutar betala så tas din säkerhetskopia bort. Har du väldigt mycket data och vill ha en ordentlig backup på annan plats kan det ändå vara det mest prisvärda alternativet.