”Internetleverantörerna ska inte straffa våra fans” skriver punkartisten Billy Bragg, styrelsemedlem i artisternas intresseorganisation Featured Artists Coalition i en debattartikel i engelska The Guardian.

I artikeln ifrågasätter Billy Bragg om skivindustrin verkligen verkar för att skydda artisternas intressen eller sina egna, när de lobbar för att få igenom en lag som säger att internetanvändare ska kunna tvingas att stänga av användare som fildelar.

Billy Bragg protesterar mot vad han kallar är skivindustrins skamlösa sätt att skyffla över ansvaret på internetleverantörerna och menar att det är en verkningslös åtgärd.

Artisten skriver:

”The Pirate Bay kanske stängs men vad händer med alla fans som använder sådana sajter för att få tag på musik de inte kan få tag på, på laglig väg? The Featured Artists Coalition är emot upphovsrättsintrång men vi inser att om teknologin tillåter att folk kan få tag på gratis musik kommer folk utnyttja det. (…) Skivindustrins utmaning är nu att hitta vägar att få dem att betala för den nya generationens musikfans beteende.”

Intresseorganisationen strävar efter att skydda artisternas upphovsrätt samtidigt som de välkomnar den nya tekniken och lobbar för att industrin ska hitta nya vägar att distribuera musiken på. Ett stort antal kända och okända artister har gått med i organisationen, däribland Robbie Williams, Craig David, Iron Maiden och The Verve.

Svenska Ifpi, skivbolagens internationella intresseorganisation, har avböjt att kommentera artikeln.