Hur kommer det sig att du inte gör backup, Jonas?
­– Jag ser datorn som ett hemligt läskigt hot. Själva ordet backup är otäckt. Varje gång man ska göra något på datorn så frågar den ”Är du säker på att du vill göra det här?”. Hur ska jag kunna veta om jag är säker på det? Jag har kommit att hata datorer och datatekniker. Nu har jag lärt mig Spara-knappen i alla fall.

Men är du inte rädd att förlora en hel bok?

– Så fort en bok börjar bli färdig känner datorns inneboende onda väsen av det och vill krascha. När den får nys om att jag börjar bli färdig med boken börjar den hacka och puttra – som en vulkan puttrar innan ett utbrott. Då skickar jag boken i en fil till mitt förlag så får de spara den.

Har du haft mycket datorproblem?
– Oavbrutet! Jag har dålig datorkarma. Jag skrev en gång en rolig text om det. Något nytt säkerhetsprogram som fanns i min dator frågade plötsligt om mitt lösenord. Jag hade aldrig lagt in något lösenord och datorn var dessutom helt ny.
Sedan frågade den om jag ville ha en ledtråd till lösenordet! Ledtråden var ”Vad hette din bästa barndomsvän?” Jag tyckte att det var en mycket märklig dator som kunde namnet på min bästa barndomsvän. I alla fall skrev jag in hans namn, men det var tvunget att vara fem bokstäver och hans namn är bara på fyra! Till slut slog jag av datorn, den makten har jag i alla fall kvar.

Jag skulle aldrig ladda ned program eller något sådant. Speciellt när det står att det är busenkelt. Då vet jag att jag aldrig kommer att få programmet att funka.

Men sparar du aldrig dina filer på något sätt?
– Förut sparade jag på gamla floppy-diskar, sådana där mjuka skivor. Men sedan blev de omoderna och helt poänglösa eftersom de inte längre fungerade i min nya dator. Jag har även ett usb-minne, men jag tappar bort det hela tiden.

Så det skulle kunna hända att någon hittar ett usb-minne på
bussen med Jonas Gardells senaste opublicerade bok?

– Nej, det skulle kräva att jag gick ut.

Vad skulle det ha betytt för dig om din nya bok hade försvunnit innan du hunnit skicka den till förlaget?
– Det skulle vara en katastrof, men även en stor lättnad. Att det kanske inte var meningen att den skulle bli publicerad.

Ett tecken?
– Ja, Gud som säger ”Jag uppfann Delete-knappen för att den skulle användas”.

Gör din man Mark backup?

– Ja, han har utnämnt sig själv till familjens dataexpert och påstår sig ha jättebra datorkarma. Men egentligen är han ännu värre än jag! Han ska jämt komma och hjälpa mig med min dator men han borde hålla sig borta. Han har alltid datorproblem och laddar hem en massa program. Han är den största anledningen till att porrindustrin inte har gått i konkurs, skriv det! Vi är båda ett mörkt kapitel i datorhistorien.

Men din nya bok ”Om Jesus” klarade sig från en datorkrasch trots brist på backup och har precis blivit publicerad.
– Den är en fackbok om nya testamentet, en sorts spaning om vem Jesus var. Den kommer att sälja massor och så. Jag har jobbat på den i tolv år.

>> Här kan du läsa PC för Allas 6 (enkla) tips till Jonas Gardell