I datorvärlden är de flesta av oss allt annat än konservativa. En ny version av ett program eller operativsystem gör oss ofta lika förväntansfulla som när vi väntar på jultomten.

Med tindrande ögon hoppas vi att den här gången ska alla problem försvinna och vi ska äntligen få alla de där funktionerna och finesserna som gör saker enklare, snabbare och roligare framför datorn.

I fallet Windows Vista känns det lite som om jultomten tog sjuk­ledigt den dagen det släpptes.

Ett steg bakåt – två framåt
Visst finns det jättemånga som är nöjda med Windows Vista och anser att det är ett rejält lyft jämfört med Windows XP. Det är egentligen ingenting fel på Windows Vista, men problemet är att det har en otrolig aptit på både processorkraft och minne. Det gör att det känns väldigt långsamt och segt för oss som inte har den senaste monsterdatorn.

Windows XP körs snabbare och är mer kompatibelt med äldre program. Tack vare alla uppdateringar som gjorts genom åren är dessutom alla barnsjukdomar borta. Det är helt enkelt ett mognare och säkrare operativsystem.

Windows Vista erbjuder faktiskt inte några revolutionerande nyheter annat än en hel del ögongodis. Det finns inga fundamentala nyheter eller funktioner du går miste om ifall du kör Windows XP i stället för Windows Vista.

För dig som har bestämt att du vill ha tillbaka ditt Windows XP går vi här igenom hur du på smidigast möjliga sätt nedgraderar från Windows Vista utan att förlora alla dina data.

Windows tillåter inte att du endast installerar Windows XP ”ovanpå” Windows Vista så du måste radera Windows Vista och göra en ny installation av Windows XP. Det kan tyckas smärtsamt, men det tar faktiskt inte mer än cirka två timmar, om allt går som det ska. Och ett steg bakåt kommer att upplevas som två steg framåt!
_________________________________________________

4 VIKTIGA FÖRBEREDELSER
1. Installationsskiva med XP
Har du en licens för Windows XP med tillhörande installationsskiva är det inga problem. Har du däremot en oem-version som följde med vid ett tidigare datorköp kan den ha en begränsning som inte låter dig installera programmet på en tom hårddisk.

Kontrollera först med din återförsäljare vilken version du har. I värsta fall måste du köpa ett nytt Windows XP. Windows XP säljs officiellt inte längre, men din datorhandlare kanske har något exemplar kvar. Du kan även hitta någon som säljer en begagnad version för en billig slant.

2. Extern hårddisk
Om möjligt, se till att du har en extern hårddisk med fullgott utrymme ledigt så att du även kan göra en komplett säkerhetskopiering av din Windows Vista-installation.

Det går även att använda dvd-skivor eller ett usb-minne. Du kan använda dvd-skivor för en fullständig säkerhetskopiering och sedan ett usb-minne för att kopiera de filer du vill flytta till Windows XP.

3. Gå igenom filer för kopiering
Även om själva nedgraderingen inte är speciellt krånglig är det viktigt att du först tänker igenom vilka filer du vill behålla. Här är en lathund på tänkbara filer som man lätt glömmer:

 • Mina dokument-mappen
 • Andra användares dokument (om datorn har flera användare)
 • E-postmeddelanden
 • Typsnitt (Har du extra teckensnitt installerade?)
 • Mp3-låtar (om de inte finns under mappen Mina Dokument)
 • Fotografier (om de inte finns under mappen Mina Dokument)
 • Inställningar för individuella program du vill behålla

4. Drivrutiner för Windows XP
En annan viktig del av nedgraderingen är att du måste ha drivrutiner anpassade för Windows XP till alla dina tillbehör. Normalt följer de med på en cd-skiva för respektive till­behör. Du kan även ladda ned de senaste drivrutinerna på tillverkarnas webbplatser efter nedgraderingen.

Det finns en viktig drivrutin du bör ladda ned innan du påbörjar ned­graderingen. Det är driv­rutinen för ditt nätverkskort. Har du otur kan Windows XP inte hitta ditt nätverkskort vid installa­tionen. Det betyder att du hamnar i en situation där du inte har tillgång till internet och kan ladda ned någonting. Har du ingen extra dator hemma bör du definitivt ladda ned Windows XP-versionen av drivrutinen för ditt nätverkskort först.


Hämta drivrutiner. I Enhetshanteraren kan du se vilket nätverkskort du har i datorn. Kolla namn på tillverkare och modell och ladda ned drivrutiner för Windows XP.
_________________________________________________

STEG 1:
Börja med att säkerhetskopiera dina filer

Börja med att riktigt noggrant gå igenom vilka data du vill spara. Det är omöjligt att beskriva ett generellt förfarande då alla användare har olika typer av installationer och sparar sina filer på olika platser. Tänk på att du riskerar att förlora information som du senare aldrig kan få tillbaka!

Du kanske känner till programmet Windows Filöverföring som följer med i Windows Vista. Det finns ett liknande program i Windows XP som heter Guiden för att överföra filer och inställningar. Tyvärr är programmet som följer med Windows Vista inte bakåtkompatibelt så du kan inte använda det för en nedgradering. Allting måste
i stället säkerhetskopieras manuellt.

Innan du börjar kopiera individuella filer som du vill spara rekommenderar vi varmt att du gör en komplett säkerhetskopia av hela hårddisken. Skulle något gå galet under nedgraderingen kan du då gå tillbaka till Windows Vista och återställa installationen från början.

Har du en extern hårddisk till hands går säkerhetskopieringen snabbt och smidigt. Ett usb-minne fungerar utmärkt om du är bergsäker på vilka filer du behöver kopiera. Det brukar dock inte räcka till för en full säkerhetskopiering av Windows Vista, som enkelt kan ta upp mer än 10-15 gigabyte.

De flesta användare sparar sina filer under ­mappen Mina Dokument.

Här finns dokumentmappen
För att hitta den mapp där dina dokument lagras gör du så här:

Klicka på Start-knappen i Windows Vista. Välj Dator i Start-menyn. Dubbelklicka på din hårddisk (C:).

Gå till mappen Användare (Users på engelsk version). Kopiera sedan varje användares mapp som du vill spara.

När du är klar, gå igenom alla mappar på din hårddisk för att försäkra dig om att du inte glömmer några filer. Du kanske har speciella teckensnitt installerade som du vill spara eller en bunt mp3-filer som är sparade på annan plats på hårddisken.


Dokument. Använder du Mina dokument-mappen för dina filer är den enkel att kopiera. Gå då till Dator, Vista och sedan Användare. Du kan då kopi-era både din egen mapp samt andra användares mappar. Här har vi endast en mapp, Administratör.


Tidens tecken. Har du installerat typsnitt som du vill behålla så bör du även kopiera dessa till din externa hårddisk eller usb-minne.

STEG 2:
Glöm inte att exportera e-post och bokmärken!

Nu ska du säkerhetskopiera dina e-post­meddelanden och dina bokmärken i den webb­läsare du använder. I stort sett alla de vanligaste mejlprogrammen har en funktion som låter dig exportera dina brevlådor eller e-postmeddelanden.

Normalt finns den här funktionen under Arkiv-menyn och sedan Exportera. I bildexemplet här bredvid visar vi hur det ser ut i Windows Mail. Exportera samtliga mejl till den externa hård­disken eller usb-minnet som du använder för kopieringen. Använder du ett annat e-post­program är tillvägagångssättet i stort sett likadant.

Du bör även exportera dina kontakter så du inte tappar e-postadresser till alla dina vänner och bekanta. Vi visar här hur du gör i Windows Mail, men samtliga e-postprogram har funktioner för att exportera och importera kontakter.

Vill du även behålla dina bokmärken? De flesta webbläsare har en liknande procedur för att exportera bokmärken och favoriter till en fil som du sparar på den externa hårddisken eller usb-minnet.

Observera att du inte kan spara några av de program du har installerade på hårddisken. Du måste installera om samtliga program i Windows XP senare. Gå igenom dina program och kontrollera om något program innehåller några speciella inställningar eller information som du vill spara.


Spara mejl. I Windows Mail kan du enkelt ­exportera alla dina e-postmeddelanden. Gå till Arkiv, Exportera och välj sedan Meddelanden.


Mejlformat. Använder du Windows Mail väljer du att exportera dina meddelanden i det formatet.


Kontaktinformation. Under Exportera-menyn i Windows Mail kan du exportera dina kontakters information såsom e-postadresser och andra detaljer. Du kan exportera i csv- eller vcard-format. Det spelar ingen roll vilket av formaten du väljer.


Spara favoriterna. Använder du Internet Explorer kan du enkelt exportera dina favoritsajter. Gå till Arkiv och Exportera i webbläsaren och välj sedan att exportera dina Favoriter.

STEG 3:
Farväl Vista – välkommen XP

När du har säkerhetskopierat alla filer, och är säker på att du inte glömt något, är det dags att stänga Windows Vista för sista gången och ­installera Windows XP.

Vi har valt att installera Windows XP från en formaterad hårddisk. På så sätt vet vi att det inte finns några gamla filer från Windows Vista kvar som tar upp hårddiskplats eller eventuella virus som ligger och lurar i bakgrunden.

För att göra det här krävs det att vi startar datorn med hjälp av installationsskivan för ­Windows XP. Det fungerar bara om din dator är inställd på att starta upp från din cd-enhet eller dvd-enhet först.
Starta om datorn. När den första skärmen som visas där minnet och installerade enheter kontrolleras ska du starta datorns bios-inställningar. På de flesta datorer trycker du på Delete-tangenten för att göra det.

Leta sedan efter en inställning som heter ”boot priority” eller ”boot sequence”. Det här kan variera beroende på dator, men vad du vill kontrollera är att datorn i första hand försöker starta från din cd-enhet eller dvd-enhet och från hårddisk först som andra alternativ.

När du har försäkrat dig om att ditt bios är rätt inställt sparar du ändringarna och avslutar bios-programmet. Datorn kommer nu normalt att starta om.

Se till att du har din installationsskiva för Windows XP placerad i cd-enheten. Är allting korrekt får du nu ett meddelande som säger något i stil med ”Press any key to boot from cd-rom” alternativt den svenska versionen ”Tryck på valfri tangent för att starta från cd-enheten”. Klicka på valfri tangent för att starta installationen.

När installationsprogrammet för Windows XP startar kommer det att fråga vilken enhet du vill installera det på. Välj din första hårddisk med beteckningen C:. Välj sedan att formatera enheten med filsystemet NTFS. Det finns ett val som heter ”snabb” som du kan använda, vilket endast tar någon minut på sig att formatera hårddisken. I och med formateringen försvinner Windows Vista från datorn.

Installera sedan Windows XP och följ anvisningarna.


Starta nedgraderingen. Stoppa in cd-skivan med Windows XP och välj att starta från cd-läsaren. Välj sedan att radera den befintliga partitionen på hårddisken. Skapa därefter en ny partition.


Formatera hårddisken. När partitionen är skapad så ska du välja att formatera den med filsystemet ntfs. Du kan välja snabbformatering (quick) om du inte vill vänta på en full formatering.


Snabb eller långsam? Valde du en snabbformatering så kommer det endast att ta några sekunder att formatera hårddisken. Du kan välja en standardformatering om du har en äldre hårddisk som kanske kan innehålla dåliga ”sektorer” vilka behöver fixas.


Ingen återvändo. När hårddisken väl formaterats kommer allting på hårddisken att raderas och ge plats för Windows XP.


Installationen kan börja. När installationsfilerna väl har kopierats till din hårddisk kommer installationen att börja. Installationen av Windows XP är enkel och du behöver bara följa instruktionerna på skärmen.

STEG 4:
Dags att plocka in dina sparade filer i Windows XP

När installationen av Windows XP är klar bör du köra Windows Update för att uppdatera Windows XP med de senaste serviceuppdateringarna. Starta Internet Explorer och välj sedan att upp­datera allting som Windows Update ­föreslår.

När Windows XP är uppdaterat och klart är det dags att återställa de filer som du säkerhetskopierade från Windows Vista. Flytta dina dokument till den nya mappen Mina Dokument i Windows XP. Flytta även eventuellt andra mappar eller filer som du valde att kopiera.

Sedan bör du installera alla program som du använde under Windows Vista. De viktigaste är det e-postprogram och den webbläsare du använde tidigare.

Använde du mejlprogrammet Windows Mail under Windows Vista måste du även ladda ned och installera det för Windows XP. Hade du en äldre version av Windows XP på installations­skivan är det möjligt att du har det äldre e-postprogrammet Outlook Express installerat.

Du kan då gå till download.live.com/wlmail och ladda ned den senaste versionen av ­Windows Mail så att du kan importera dina tidigare e-postmeddelanden. Använder du ett annat mejlprogram, exempelvis Microsoft Outlook, måste du installera Microsoft Office innan du kan återställa dina e-postmeddelanden.

För att återställa dina mejl väljer du nu i stället importera i det e-postprogram du använder. Detsamma gäller för den webbläsare du använder.

Har allting gått bra har du nu en fräsch installation av Windows XP. Du kommer snart att märka att det går rejält mycket snabbare att arbeta med jämfört med Windows Vista. Du kan behöva trimma lite, exempelvis att ladda ned de senaste drivrutinerna för ditt grafikkort, för att allting ska fungera korrekt. Gå till webbplatsen för tillverkaren av ditt grafikkort och ladda ned den aktuella driv­rutinen för ditt grafikkort.

Stöter du på problem blir det svårt att få någon support från Microsoft, och kanske även från din datorhandlare. Prova i stället att ställa frågor på forumet PC för Alla Smart (pcforalla.se/smart). Där finns det tusentals hjälpsamma pc-användare som gärna kommer med tips och råd.


Importera mejl. Använder du Windows Mail och laddar ned den senaste versionen för Windows XP är det enkelt att importera dina ­meddelanden från Windows Vista. Gå till Arkiv, Importera och välj sedan filen som du sparade från Windows Vista.


Återse gamla vänner. Använder du Windows Mail och vill importera dina kontakter som du exporterade i Windows Vista klickar du först på Kontakter längst ned till vänster i programmet. Klicka sedan på Arkiv och Importera. Välj filen du exporterade i Windows Vista.


Säg hej till favoriterna. Använder du ­Internet Explorer importerar du enkelt dina favoriter som du exporterade under Windows Vista. Även här går du till Arkiv och sedan Importera.


Ge mig ett tecken! Säkerhetskopierade du typsnitt från Windows Vista kan du enkelt importera dem genom att gå till katalogen ­Windows och sedan Fonts på hårddisken. Du drar endast typsnitten från din säkerhetskopia till den här mappen för att importera dem.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid: 2 timmar.

Det här behöver du:

 • Windows XP-licens (se faktaruta till höger).
 • Extern hårddisk, alternativt dvd-skiva och usb-minne (se text intill).

Det här lär du dig:

 • Hur du installerar Windows XP på en dator som tidigare haft Windows Vista.
 • Hur du i Windows Vista gör backup på dina dokument, mejl och favoriter – och sedan importerar dem i Windows XP.

__________________

Varför ska jag nedgradera?
Använder du Windows Vista och är nöjd med det ska du självklart inte nedgradera till Windows XP. Är du van vid Windows XP sedan tidigare och känner dig förvirrad av skillnaderna i Windows Vista kan det vara värt att göra en nedgradering. Ett annat skäl är om du har en äldre dator som får Windows Vista att kännas olidligt långsamt.

Windows XP ställer lägre krav på din ­hårdvara och det är billigare att nedgradera till Windows XP än att köpa en ny dator.
___________________

Vad händer med Windows 7?
Windows 7 är operativsystemet som Microsoft just nu utvecklar. Baserat på den senaste beta­versionen av Windows 7 går det inte att uppgradera från Windows XP, utan endast från Vista. Det betyder att du kan tvingas att uppgradera manuellt från Windows XP på ett sätt som påminner om hur du nedgraderar från Windows Vista till Windows XP.

Windows 7 har fått bra kritik från dem som testat det och det verkar som om Microsoft lagt ned stora resurser på att lära sig av klagomålen från Windows Vista. Kör du Windows Vista i dag och kan leva med det ett tag framöver kan du vänta på Windows 7. Då slipper du att utföra en manuell installation två gånger.

Ett trick att uppdatera från Windows XP till Windows 7 är
att först uppdatera till Windows Vista och sedan till Windows 7. Har du inte installationsskivan för Windows Vista kan du ladda ned en testversion från Microsofts webbplats (www.microsoft.com/midsizebusiness/products/windowsvista/windows-vista-trial.aspx).