Vid det här laget kan du knappast ha undgått att ha hört talas om Twitter. Twitter är en så kallad mikrobloggtjänst som låter dig skriva ihop korta meddelanden som sedan kan läsas av vänner och bekanta.

Många provar på Twitter och har svårt att förstå vad det hela går ut på. Det beror oftast på att intresset för att veta vad du gör varje timme kanske inte är så stort för några andra än dina närmaste vänner.

Har du däremot ett företag eller en blogg är Twitter en utmärkt kanal för att hitta nya läsare och besökare. Här är elva tips för hur du kan locka fler besökare till din webbsajt eller blogg. Är du osäker på vad Twitter är och hur det fungerar kan du läsa mer på den här utmärkta bloggen.

1. Reservera kontonamn
Att registrera ett kontonamn på Twitter är gratis. Du kan därför registrera så många namn som du vill. Se till att registrera ditt företagsnamn, en produkt du säljer eller något annat ord du vill använda för ditt sammanhang.

2. Skapa ett unikt konto
Skapa ett mer personligt utseende på ditt Twitter-konto. Det finns en massa gratistjänster på internet där du kan skapa unika bakgrundsbilder för Twitter. Använder du ett standardutseende på Twitter finns det risk att färre besökare kommer att följa dig.

3. Sätt upp klara mål
Börja inte använda Twitter bara för att alla andra gör det. Försök först att klura ut om Twitter kan tillföra ett värde för ditt företag eller blogg. Du bör endast använda Twitter om:

  • Du gillar det.
  • Det är lönsamt för dig.

4. Bevaka nyckelord
Använd någon av de söktjänster som finns på Twitter för att söka på olika nyckelord som är relaterade till din verksamhet. Har du en blogg om exempelvis segelbåtar, så sök efter andra ”twittrare” som skriver om segelbåtar och lägg till dem i din följelista. Har du tur så kommer de också att börja följa dig.

5. Följ konkurrenternas följeslagare
Lägg till dina konkurrenters läsare i din följelista. Chansen är stor att om de följer dina konkurrenter så kommer de även att börja följa dig.

6. Kommentera hos de stora
Börja kommentera inlägg som är gjorda av twittrare med många följeslagare. Framförallt de som twittrar kring ett område som ligger nära ditt eget område.

7. Gör reklam för ditt Twitter-konto
Har du en blogg eller ett nyhetsbrev, se till att göra reklam för ditt Twitter-konto till dina läsare. Många läsare följer Twitter istället för rss. Det gör chansen större att de ser när du har gjort ett nytt inlägg på din blogg eller har något intressant att säga som är i relation till din verksamhet.

8. Rensa bort ogräset
Rensa bort konton som du följer med jämna mellanrum. Följer du ett konto som inte ger dig något i retur i formen av läsare så kan du ta bort det. Det är onödigt att följa för många twittrare som inte är av vikt.

9. Låt informationen flöda
Precis som med en blogg, se till att du uppdaterar ofta och på tider som passar dina läsare. Har du mest läsare på morgonen så se till att ha så mycket uppdateringar kring den tiden som möjligt. Uppdaterar du inte ofta kan dina meddelanden försvinna i informationsdjungeln.

10. Ställ frågor
Försök att skapa interaktivitet mellan dig och dina läsare. Ställ frågor, gärna kontroversiella sådana så att du kan skapa en debatt. De flesta användare gillar att engagera sig, så försök att väcka deras intresse.

11. Skapa läsvärde
Använder du Twitter för ditt företags räkning så se till att du inte skriver för mycket om dina produkter eller tjänster. Ingen vill höra säljsnack. Försök att hitta en kul stil som på ett sublimt sätt relaterar till det du försöker sälja eller marknadsföra.

Däremot kan du med fördel använda kampanjer på Twitter. Du kan exempelvis erbjuda 10 procent rabatt endast för dina Twitter-följare med jämna mellanrum för att mäta responsen på Twitter.