Jetway HZ01 använder sig av AMD:s senaste styrkrets med integrerad grafik AMD790GX. Denna styrkrets är en uppgradering av den populära AMD780G-styrkretsen och erbjuder i stort sett samma funktionalitet:
- HDMI 1.3
- Hårdvaruaccelererad avkodning av VC-1, H.264 (AVC), WMV,och MPEG-2 upp till 1080p
- 2-kanals LPCM, Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1
- En integrerad grafikkrets som stöder DX10
Den största skillnaden är att den integrerade grafikkretsen har en något högre klockfrekvens (700 MHz hos 790GX mot 500 MHz hos 780G).
Moderkort med denna styrkrets är normalt av ATX-typ. Jetway har dock vana av att sätta styrkretsar på olika typer av mindre moderkort. De är till exempel en av få tillverkare som kom ut med ett mini-ITX-moderkort med styrkretsen AMD780G. Vi har tidigare testat ett annat m-ATX-moderkort från Jetway med AMd 790GX (Jetway MA3-79GDG Combo) och det moderkortet utmärkte sig genom att erbjuda stöd för både DDR2- och DDR3-minne. Jetway HZ01 utmärker sig också på minnesfronten genom att endast ha stöd för SODIMM (minnestypen som sitter i bärbara datorer).
Layout och anslutningar
Eftersom detta är ett litet moderkort så förväntar vi oss att det skall vara väldigt trångt men Jetway har lyckats att få in mycket på moderkortet utan att det känns överdrivet trångt.
Jetway har valt att lägga alla kontakter längs sidorna vilket gör att det är enklare att få en snygg kabeldragning.
SATA-kontakterna sitter på rad längs ena kanten och blockeras lätt av långa grafikkort. På bilden ser vi också att Jetway placerat knappar för på/av samt omstart direkt på moderkortet, något vi normalt bara hittar på dyrare moderkort.
Fördelen med SODIMM-minne är att det ligger ner på moderkortet. Det innebär att det inte finns någon risk att minneskretsarna stör en processorkylare som breder ut sig. Jetway har endast satt 2 stycken minnesplatser på kortet vilket gör att den maximala minnesmängden blir begränsad. Lyckligtvis har priserna på SODIMM-kretsar gått ner till liknande nivåer som vanliga DDR2-kretsar så det kostar inte mer att sätta 4GB på detta moderkort som 4GB DDR2 på en vanligt moderkort.
Trots det lilla formatet så har Jetway satt 1 st PCI-kontakt, 1 st PCI-Express x1 och 2 st PCI-Express x16-kontakter på moderkortet. Det innebär att vi trots det lilla formatet kan köra CrossfireX med två externa grafikkort.
Jetway HZ01 har en funktion som heter G.P.I, Green Power Indicator. Det är en strömsparande teknik som skall se till att moderkortet inte slösar på ström när processorn saktats ner via AMD Cool’n Quiet. Två små lampor på moderkortet lyser när processorn går för fullt och slocknar när moderkortet sparar ström.
På I/O-panelen hittar vi följande anslutningar:
- PS/2-port för tangentbord och mus
- 4 st. USB 2.0
- 1 st. LAN-kontakt
- 6 st. ljud-kontakter
- 1 st. HDMI-anslutning
- 1 st. DVI-anslutning
- 1 st. VGA-anslutning
- 1 st. eSATA-port
- 2 st. S/PDIF-utgångar (koaxial och optisk)
Jetway har fått in många anslutningar på kortet och det enda vi möjligtvis saknar är en Firewire-anslutning. Ur ett htpc perspektiv så är det positivt med både nativ HDMI-anslutning och både koaxial och optisk S/PDIF-utgång.
Prestanda
Moderkort i m-ATX-format med AMD780H har länge varit populära bland htpc-byggare på grund av dess utmärkta media-egenskaper. Vi är naturligtvis nyfikna på hur den uppdaterade AMD790GX-styrkretsen fungerar och har därför valt att främst testa detta moderkort tillsammans med andra komponenter som vi normalt använder i våra htpc-byggen, till exempel en strömsnål AMD X2 Athlon 5000+.
Vi är naturligtvis också nyfikna på ifall valet av SODIMM-minne påverkar prestandan åt något håll. Vi har därför jämfört Jetway HZ01 med ett ”vanligt” AMD790GX-moderkort från MSI, DKA790GX Platinum.
För mer information om vårt testsystem samt de program vi använder för att testa moderkortet, se faktarutan till höger.
De två processor-testerna i SiSoft Sandra 2009 visar att det inte är någon större skillnad i prestanda mellan de två moderkorten.
Inte heller ser vi någon skillnad när vi testar minnesbandbredden i SiSoft Sandra. I detta fall spelar det ingen roll att vi använder oss av SODIMM-minne.
Fritz Chess testar främst processorn och återigen ser vi att dessa prestandan inte skiljer sig mellan våra två moderkort.
Cinebench R10 testar även det främst processorn och ävern här får vi nästan på sekunden samma resultat.
x264 HD är ett testprogram som kodar om en högupplöst MPEG2 videosnutt med x264-avkodare. Den gör detta i två omgångar ("Two-pass").
Vi börjar bli vana vid detta resultat men även när det gäller av koda om en filmsnutt så ser vi ingen skillnad mellan moderkorten.
Att komprimera en/flera filer till ett arkiv testar både processorn och minnet. Här är det tydligt att DDR2-minnet på MSI790GX Platinum med sina något bättre minnesinställningar gynnas och det går 25 sekunder snabbare att skapa arkivet än hos Jetway-moderkortet.
Även om det integerade grafikkortet HD3300 är snabbare och mer modert än många andra integrerade grafikkretsar så är det långt kvar innan vi ser det som ett alternativ för användare som vill spela. Även vid dessa låga kvalitetsinställningar så är prestandan långt ifrån imponerande (eller spelbar).
Generellt så presterar Jetway HZ01 lika bra som ett "vanligt" ATX-baserad AMD790GX-moderkort. Det är endast i WinRAR som vi ser någon skillnad och det beror troligtvis mer på att vårt vanliga DDR2-minne har lite bättre minnesinställningar än vårt SODIMM DDR2-minne.
HTPC
Eftersom vi ser potentialen för detta moderkort i en htpc så har vi även testat att sätta in detta moderkort i en htpc och ansluta datorn till en Onkyo TX-SR 606 och en Samsung R8 40" Full HD TV.
Vi valde att spela upp Blu-ray-skivan Batman - The Dark Knight med dels Power DVD 9 och dels med Arcosoft Total Media Theater 3.
När det gäller en filmupplevelse så är den naturligtvis subjektiv men både bild och ljud imponerade på oss. Vi mätte även upp belastningen på processorn under uppspelningen och trots att vi använde oss av en långsammare och äldre AMD Athlon X2 5000+ så låg belastningen vid uppspelning av filmen i 1080p inte på mer än runt 25-40% vilket visar att grafikkretsen jobbar på bra med att accelerat avkodningen av filmen.
Bios
Jetway HZ01 kommer med en fullmatad bios som låter oss ändra väldigt mycket inställningar. Faktum är att det nästan är för mkt inställningar vilket innebär att vi inte förstår vad majoriteten egentligen innebär. Vad menas till exempel med "Gen2 High Speed Mode" eller "Link ASPM"?
För överklockaren finns det en hel del inställniningsmöjligheter och det är även möjligt att spara en profil så att du alltid kan ladda in dina bästa inställningar efter du uppdaterat biosen.
MikroDatorns slutsats
Jetway är ett lustigt företag. De är ett av få företag som tar en styrkrets och sedan testar att bygga många olika lösningar, vissa mer udda än de andra.
Jetway HZ01 bygger på samma grund som Jetway MA3-79GDG COMBO förutom att det använder sig av SODIMM DDR2 istället för "vanliga" minneskretsar. De enda anledningarna vi kan se till att vi skulle välja detta moderkort över ett av Jetways överiga moderkort som använder sig av vanligt DDR2-minne är att SODIMM körs vid något lägre spänning och därför sparar lite ström och att de kräver mindre utrymme.
I övrigt så är Jetway HZ01 ett kompetent litet moderkort som inte behöver skämmas när vi jämför det med större moderkort från mer etablerade tillverkare. Det är kul att se två grafikkortsplatser på ett sådant liten moderkort. Ur en htpc-synvinkel så är vi också imponerade även om det är tråkigt att AMD ännu inte har förbättrat stödet för fler-kanals LPCM över HDMI.
![]() | ||
Tillverkare: Jetway (http://www.jetway.com.tw/jw/) Styrkretsar: AMD 790GX (nordbrygga) och SB750 (sydbrygga) Integrerad grafik: HD 3300 Sidport minne (GPU): 128 MB DDR3 Storlek: 245 x 245 mm Revision: 1.0 Bios-version: A01 CPU V-core: 0.550V - 1.350V Vdimm : 1.85V - 2.20V Nordbryggan: 1.20V - 1.35V NB - PCIE: 1.10V - 1.25V Minnesplatser (SO-DIMM): 2 st. (upp till 4 GB) PCIE-portar: 2 x 16-kanaler (de fungerar med en bandbredd på 8-kanaler när man använder två grafikkort) / 1 x 1-kanaler PCI-portar: 1 Bussfrekvens (CPU/HT Ref Clock): 190 - 600 MHz IDE (PATA): 1 SATA: 6 portar SATA-300 via SB 750 och 2 st. SATA-300 (varav en extern) RAID (SATA): RAID 0, 1, 5, 10 via SB750 USB 2.0: 4 st. via SB750 (upp till 10 via konsoller) Nätverk: 1 st. gigabit-LAN via Realtek RTL8111C (pcie) Ljud: Realtek ALC883 | ||
+ |
| |
- |
| |
Prestanda: 25 av 40 Layout: 18 av 25 Anslutningar: 26 av 35 | ||
69 av 100 |
Testsystem
Processor: AMD Athlon X2 5000+ (2.6 GHz)
Processorkylare: Silverstone NT07-AM2
Moderkort: Jetway HZ-01
Moderkort: DKA790GX Platinum (referens)
Minnen (SODIMM): Kingston 2 x 2GB RMN2-800/2G vid 800 MHz, 6-6-6-18
Minnen (DDR2): Corsair DOMINATOR 2 x 2 GB CM2X2048-8500C5 vid 800 MHz, 5-5-5-18
Grafikkort: Inbyggt HD3300
Bildskärm: Dell
Operativsystem: Windows Vista Ultimate
Drivrutiner:Catalyst 9.5
Utförande
Mer information om våra testprogram:
Information om SiSoft Sandra 2009 SP2