Igår kväll svensk tid öppnade Apple den årliga utvecklarkonferensen WWDC (Worldwide Developer Conference) med att presentera en rad nyheter. Som förutspått lanserade Apple bland annat en ny modell av Iphone som enligt företaget är dubbelt så snabb som föregångarna.

Här är en sammanfattning av de största nyheterna från gårdagens konferens.

OS X Snow Leopard

Uppföljaren till Apples operativsystem OS X Leopard kommer, som sedan tidigare känt, att heta OS X Snow Leopard. Den största skillnaden är att Snow Leopard kommer att bli baserat på 64 bitar vilket medför en rad förbättringar.

Bland annat kommer det inte längre att finnas någon praktisk begränsning på hur mycket arbetsminne du kan använda i datorn. Filhanteraren Finder i OS X har inte ändrats så mycket, men har skrivits om från grunden och ska enligt Apple nu vara rejält mycket snabbare.

En annan nyhet i Snow Leopard är att Dockan har fått en funktion som liknar Exposé. Genom att hålla musen ovanför ett program som är laddat visas alla fönster som tillhör programmet. En liknande funktion till den även finns i Windows 7.

Överlag kommer Snow Leopard att vara snabbare på flera olika områden. Uppgraderar du från Leopard kommer du att ha sex gigabyte hårddiskutrymme tillgodo efter uppgraderingen då Snow Leopard kräver mindre utrymme. Snow Leopard kommer endast att fungera på Mac med Intel-processor.

Pris: En uppgradering för existerande användare av Leopard kommer endast att kosta 29 dollar (cirka 230 kronor). En fristående version kommer att kosta 129 dollar (cirka 1 000 kronor).

När: OS X Snow Leopard kommer att släppas i september, en månad före Windows 7.

Mer information här.

Ny serie Macbook Pro

Apple lanserar en ny serie Macbook Pro med en hel del intressanta nyheter och även prissänkningar. En av de största nyheterna är en ny typ av batteri som ska ge en batteritid på mellan sju till åtta timmar på Macbook Pro. Batteriet kommer dessutom inte gå att byta ut av användaren. Apple hävdar att det har en livstid på fem år så användaren kommer inte att behöva byta ut det.

Övriga nyheter är en inbyggd kortläsare för sd-kort. En bättre bildskärm som enligt Apple ska ge 60 procent bättre färgåtergivning jämfört med tidigare modeller. Samtliga modeller kan levereras med antingen en hårddisk på 500 gigabyte hårddisk eller 256 gigabyte flashdisk.

Den tidigare Macbook-modellen med 13-tumsskärm ansluter sig nu till Macbook Pro-familjen och blir därmed den billigaste Macbook Pro-modellen någonsin. Priserna kommer att bli enligt följande:

  • Macbook Pro 13-tum – 12 495 kronor.
  • Macbook Pro 15-tum – 17 995 kronor.
  • Macbook Pro 17-tum – 25 495 kronor.

Samtliga modeller finns för omedelbar leverans. Mer information hittar du här.

Safari 4

Apple gjorde igår den skarpa versionen av Safari 4 tillgänglig för nedladdning. I dagsläget har flera tester visat att Safari är en av de snabbaste webbläsarna för både Windows och Mac. Safari kan dock få konkurrens på det området när de skarpa versionerna av Safari 3.5 och Google Chrome 3.0 släpps senare i år.

Safari har 150 nyheter jämfört med föregångaren. Du kan läsa mer om nyheterna och ladda ned den skarpa versionen av Safari 4 här.

Iphone OS 3.0

Det nya operativsystemet för Iphone som heter Iphone 3.0 har funnits som betaversion sedan flera månader tillbaka. Den 17 juni kommer den skarpa versionen att släppas. Den kan installeras på samtliga tidigare versioner av Iphone.

De största nyheterna i Iphone OS 3.0 inkluderar möjligheten att klippa och klistra text, mms, förbättrad sökfunktion samt stöd för begränsade bakgrundsprocesser (push notification). Du kan även använda Iphone som modem för din bärbar dator.

Det finns nu även stöd för svenska tecken på tangentbordet utan att du behöver hålla ned A eller O för att få fram prickarna.

Pris: Gratis uppgradering för Iphone. Ipod Touch-användare kan uppgradera mot en kostnad av 9,95 dollar (cirka 80 kronor).

När: Den 17 juli, onsdag nästa vecka.

Mer information om alla nyheterna i Iphone OS 3.0 hittar du här.

Iphone 3GS

En ny Iphone var utan tvekan vad de flesta väntade på under gårdagens konferens. Den nya modellen erbjuder dock inga sensationella nyheter trots vilda spekulationer de senaste månaderna.

Den nya modellen har fått namnet Iphone 3GS där ”S” står för speed. Den största nyheten är därför en ny snabbare processor som gör Iphone 3GS dubbelt så snabb som föregångarna.

Även kameran har uppgraderats och erbjuder nu 3 megapixel med autofokus. De tidigare modellerna hade en kamera med en upplösning på 2 megapixel. Enligt Apple har optik och hårdvara förbättrats och ska ge avsevärt bättre bilder än tidigare. Den nya modellen erbjuder även videoinspelning i vga-upplösning.

Iphone 3GS har även utrustats med en digital kompass och röststyrning. Röststyrningen låter dig kontrollera de flesta funktionerna på telefonen med hjälp av talkommandon såsom telefonsamtal och musikspelaren.

Iphone 3GS kommer att finnas i två modeller med 16 gigabyte respektive 32 gigabyte minne. De både modellerna kommer like tidigare att finnas i vitt eller svart.

Någon lågprisvariant av den nya modellen släpps inte, däremot kommer Apple att erbjuda den tidigare Iphone 3G med åtta gigabyte minne för 99 dollar i USA. Hur mycket den kommer att kosta i Sverige är ännu okänt.

Pris: Den nya Iphone 3GS kommer att kosta 199 dollar för 16 gigabyte-modellen och 299 dollar för 32 gigabyte-modellen. Även här få vi vänta på vad de svenska priserna kommer att bli när det redogjorts av de svenska operatörerna.

När: I USA kommer Iphone 3GS att släppas den 19 juni, I Sverige får vi vänta tills i mitten av juli.

Mer information om nyheterna i Iphone 3GS hittar du här.