Debatten kring fildelning har kommit att likna en pajkastning mellan två läger. På den ena sidan står Henrik Pontén, företrädare för Antipiratbyrån, och på den andra piraterna, som hos många har fått något som liknar hjältestatus. Under tidens gång har debatten hårdnat och blivit alltmer infekterad. Under den uppmärksammade The Pirate Bay-rättegången nådde den sin kulmen.

Men debatten tog inte slut efter domen. Snarare ökade ilskan hos fildelningsförespråkarna – och hatet vändes mot en person. Henrik Pontén har pekats ut som den drivande kraften för hela upphovsrättsrörelsen. Han har blivit ansiktet utåt och hans person har hånats, hatats och trakasserats av tusentals fildelningsförespråkare- av allt från den unga fildelaren hemma i pojkrummet till politiker i EU: s korridorer.

Jag har fått tusentals trakasserande mejl och sms med direkta hot. Senast var det någon som ringde hem till mig på natten och utgav sig för att vara polis.

Sakfrågorna har försvunnit och tonläget i debatten måste ändras, menar han. Personangreppen och bristen på respekt gör att upphovsmännen, vars rättigheter det hela handlar om att skydda, drar sig för att säga sin åsikt.

Det aggressiva tonfallet från vissa pirater gör att många upphovsmän avstår från att yttra sig i debatten och den blir helt snedvriden.

Har du funderat på att skaffa skyddad adress och telefonnummer?
– Ja, men de lägger alldeles för mycket tid på att luska reda på sådant. Jag vill inte springa och gömma mig.

Hur har det här påverkat dig?
– Ja, det har ju gjort mig allt mer säker på att jag har rätt i sak. Måste man använda en sådan här teknik för att argumentera, har man inte mycket att komma med.

Han hoppas på en mer saklig debatt där medierna går till botten med faktabaserad information fri från förtal.

– De som angriper meningsmotståndare med hot, förolämpningar och trakasserier är emot yttrandefrihet. Det måste ges utrymme för allas åsikter.

– Mediedebatten styrs av tyckande, men i den juridiska debatten måste man bevisa det man påstår, därför vinner vi i rättegången, fortsätter han.

Som exempel på hur hans egen person använts i syfte att argumentera i debatten, tar Henrik Pontén upp Piratpartiets Christian Engströms blogg där han har postat ett inlägg kallat ”Pontén äger din dator”.

– Vår blivande EU-parlamentariker har skrivit att jag personligen skulle kunna kolla andra människors sex-surfande. Det är befängt och helt snurrigt. De bygger upp en osann hotbild som de klistrar på min person. Det jag gör är i organisationens namn, jag driver inte detta i egen sak.