Ladda ner hela artikeln som pdf här.


PC för Allas tester visar att det bara är i Stockholms innerstad som vi kommer i närheten av de tio megabit per sekund som du kan läsa om i annonserna. Vi behövde bara åka någon timme från city innan vi fick stora problem att surfa.

Det finns många förklaringar till det här. Ju längre bort du är från en mobilmast desto långsammare går det. På samma sätt kan husväggar, träd, berg och andra fysiska hinder skapa problem när du surfar. När vi exempelvis testade i en citylägenhet i Stockholm fick vi rekordfart på balkongen, men inne i lägenheten kom bara operatören 3 i närheten av en acceptabel hastighet.

Observera också att det går betydligt långsammare att sända än att hämta hem information. Att ladda upp bilder eller mejla över filmer tar med andra ord väldigt lång tid.

Så bra är det mobila bredbandet i...

... STOCKHOLM CITY. Vid vår testpunkt utanför Centralstationen kom vi genomgående upp i höga hastigheter. Ice.net var den enda operatör som inte lyckades speciellt bra.


... VÄSTERÅS. I Sveriges sjätte största stad ger alla operatörer en acceptabel hastighet, och skillnaderna är ganska små, även om Ice.net även här är långsammare.


... KVICKSUND. På landsbygden utanför Eskilstuna briljerar Telia och Tele2 med höga hastigheter – medan Ice.net förvånansvärt nog inte har någon som helst täckning.


... HEDEMORA. I en ­sommarstuga i Dalarna är det bara Tele2 och Telia som kan ge ­turbo-3g. Övriga erbjuder bara vanlig 3g-hastighet, alltså 0,4 megabit per sekund.


... SKÄRGÅRDEN. På Ornö i Stockholms södra skärgård lyckas vi trots upprepade försök aldrig få någon täckning med 3 och Ice.net – och Telia ger knappt styrfart.


Klicka här för att se detaljerade testresultat (pdf)

Fakta

Test: Vi har testat alla operatörernas bredband på ett tiotal platser i landet tillsammans med vår systertidning M3. Det här är givetvis inte tillräckligt för att få en heltäckande bild – men ger en bra fingervisning. Testet har vi gjort med hjälp av Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) och genom filhämtningar.

Vi har använt de 3g-modem som operatörerna skickar med och valt standardinställningarna. Varken 3 eller Telia kunde leverera den nya generationens modem som krävs för att utnyttja de högsta hastigheterna, så vi körde de äldre (och långsammare) modem som de kunde leverera.

Hastighet: Vi anger de hastigheter som operatörerna har kommit överens om att använda i sin marknadsföring.

Täckning:
Täckningen anger procent av Sveriges befolkning, och bygger på operatörernas egna uppgifter.

Priser: Alla priser anges inklusive moms, men exklusive frakt. Vi har valt priset vid den kortaste bindningstiden. Om du binder dig får du som regel modemet gratis. Flera operatörer har även sommar­kampanjer och rabatt om du beställer online, men vi anger ordinarie priser.

Surfzoner: I surfzonerna finns inget maxtak.