Norska Opera Software lanserade i dag en ny tjänst som det kallar Opera Unite. Opera Unite är en tjänst som låter användarna dela med sig av filer såsom musik och bilder från sin egen dator utan att behöva ladda upp dessa till en central server.

Enligt Opera är den nya tjänsten gratis och är betydligt enklare att använda än liknande tjänster på internet. Dessutom har Opera Unite en öppen arkitektur som gör det möjligt för utvecklare att skapa sina egna tjänster kring tekniken.

Förutom fildelning kan användaren skapa en egen webbserver på sin dator och det kommer även att erbjudas olika sociala nätverkstjänster framöver.

– Vi tror det här kommer att bli en revolution på internet. Opera Unite kommer att bli en banbrytande teknik bland tjänster på internet de närmaste fem åren, säger Operas produktanalytiker Phillip Grønvold till Washington Post.

Opera Unite ingår i den senaste betaversionen av webbläsaren Opera 10. För att köra tjänsterna för Opera Unite krävs att användaren kör Operas webbläsare. Det kommer dock att komma åt en användares filer via valfri webbläsare.

Mer information om Opera Unite hittar du här.