Tänk dig att du genom att bara peta iväg ett sms kan slå på värme­elementen ute i sommarstugan när du är på väg dit för att tillbringa julledigheten där (eller när du är på väg dit en kall och regnig sommardag också för den delen). Att få komma fram till en uppvärmd stuga utan att elementen behöver stå på året runt (eller att en snäll granne går över och slår på dem åt dig) – visst vore det fantastiskt?

Med paketlösningen från Telldus och Dovado är det möjligt!

För att få det hela att funka behövs den lilla usb-pinnen Tellstick som trådlöst styr ett valfritt antal mottagare (som sitter i diverse eluttag) och 3g-routern UMR från Dovado. Du kan sedan via sms och/eller ett webbgränssnitt på internet styra och schemalägga
när mottagarna ska slås på och av, vilket i sin tur slår på och av de apparater som du har anslutna till uttagen.

Förutom det självklara som element och lampor är det bara din fantasi som sätter gränserna för vad du vill fjärrstyra. Kopplar du exempelvis en kaffebryggare till en av mottagarna så kan du njuta av lite nybryggt kaffe när du anländer till sommarstugan.

Bortsett från en något krånglig installation och konfiguration fungerar det hela mycket bra under vårt test, både vid schemaläggning och direkt manuell styrning via sms. Vi hade visserligen ingen möjlighet att testköra i en sommarstuga, men i den 112 kvadratmeter stora femrummare vi var i hade den trådlösa sändaren inga problem med räckvidden (som enligt Telldus är upp till 30 meter).

Kräver 3g-abonnemang
Routern från Dovado fungerar både som en vanlig router och en 3g-router. Den har dock ingen inbyggd plats för sim-kortet, så du måste ha en usb-dongel som ansluts till baksidan av routern.

Vill du använda Tellstick utan routern går det också bra. Då ansluter du den bara direkt till datorn hemma. Visserligen går du då miste om fjärrstyrningsfunktionen, men kan i alla fall trådlöst styra alla apparater hemma som är anslutna till en mottagare.

Tellstick är kompatibel med ett antal olika mottagare (en komplett lista finns på www.telldus.se). I testet använde vi mottagare från Nexa. På hemsidan finns även ett antal program att ladda ned för att ge Tellstick ytterligare funktioner.

Med alla komponenter som behövs blir dock summan för denna paketlösning ganska dyr (förutom hårdvaran måste det ju även till ett 3g-abonnemang). Men för att alltid ha en uppvärmd sommarstuga när du anländer kanske det är ett pris som är värt att betala?

Plus: En smart lösning för att fjärrstyra sommarstugan. Fungerar stabilt och bra.
Minus: Ganska dyr paketlösning. Lite krånglig installation och konfiguration.
Betyg:  (8 av 10)

Läs mer: Telldus, www.telldus.se
Kompatibel med mottagare från: Nexa, Proove, Waveman, Sartano.
Systemkrav: Windows 2000/XP/Vista (32-bit).
Cirkapris: 700 kronor för Tellstick, 1 100 kronor för Dovado 3G Router UMR, cirka 125 kronor per mottagare.

Fakta

Läs mer: Telldus, www.telldus.se
Kompatibel med mottagare från: Nexa, Proove, Waveman, Sartano.
Systemkrav: Windows 2000/XP/Vista (32-bit).
Cirkapris: 700 kronor för Tellstick, 1 100 kronor för Dovado 3G Router UMR, cirka 125 kronor per mottagare.