Det finns gott om bra molnprogram som går att köra direkt via webbläsaren, men ibland räcker de inte till. I vissa lägen kan ett traditionellt pc-program vara ett bättre val, och så länge du sitter vid din egen dator är det förstås inga problem att installera det du behöver.

Använder du däremot någon annans dator är läget ett annat. Många drar sig för att installera program på andra människors datorer och en smidig lösning kan vara att köra ett så kallat portabelt program på ett usb-minne.

Helt gratis

Den bästa lösningen för att köra portabla program är gratistjänsten Portable Apps. Du installerar helt enkelt tjänstens plattform på ett usb-minne. När du har gjort det kan du välja vilka program som du vill installera. Det handlar inte om några kommersiella program utan om populära gratisalternativ som Audacity (ljudredigering), Libreoffice (kontorspaket) och Gimp (bildbehandling) – plus mer än 400 andra.

Alla program är skräddarsydda för att kunna köras från ett usb-minne.

Förutom att på ett säkert sätt låta dig köra program på andra människors datorer finns det även fler fördelar. Eftersom all programnedladdning sker i ett och samma gränssnitt slipper du själv gå ut och leta efter program.

Att köra portabla program kan också vara en bra lösning om det börjar bli fullt på datorns hårddisk. Program som installeras på ett usb-minne tar förstås ingen plats på datorn.

Portabla program kan även låta dig skilja på jobb och fritid. Du som använder jobbdatorn privat behöver med andra ord inte installera några extra program här utan du kan ha allt privat på ditt lilla usb-minne.

Portable Apps

1. Ladda ned

Se till att du har ett usb-minne insatt i datorn och surfa till www.portableapps.com. Klicka på Download i huvudmenyn, bläddra dig ned till Download from PortableApps.com och spara filen på datorn. Dubbelklicka på den installationsfil som du sparade.Portable Apps

2. Välj typ…

Välj Svenska som installationsspråk och tryck på OK, Nästa. Godkänn licensavtalet och välj Ny installation. När du trycker på Nästa ser du att det finns olika sätt att installera, och för att använda ditt usb-minne väljer du Portabel, Nästa.


Portable Apps

3. … och plats

Om allt går som det ska föreslår installationsprogrammet nu automatiskt att programmet installeras på ditt usb-minne. Om det inte fungerar kan du trycka på Välj en egen plats och själv leta upp ditt usb-minne i listan. Bekräfta med Nästa.


Portable Apps

4. Installera Portable Apps…

Välj Installera så startar ett installationsprogram, som kan vara ganska tidskrävande. När installationen är klar är det bara att välja Slutför. För att omedelbart gå vidare ser du till att rutan Kör PortableApps Plattform är ikryssad.


Portable Apps

5. … och dina program

Nu visas en uppmaning att donera pengar. Stäng den så får du se en lista med program att installera. Bocka för alla du vill ha och bekräfta med Nästa så påbörjas installationen. Även denna är tidskrävande om du installerar många program.


Portable Apps

6. Lägg till fler

Du kan installera fler program genom att öppna Portable Apps-gränssnittet (se separat ruta) och trycka på Hantera program. Välj hur de ska visas (exempelvis Efter kategori) så visas samma fönster som i steg 5 – och du installerar på samma sätt.


Portable Apps

Så använder du portabla program

För att använda Portable Apps stoppar du in usb-minnet som du skapade i valfri dator. Öppna usb-minnet i Utforskaren och dubbelklicka på Start så öppnas gränssnittet för dina portabla program.

Leta upp det program du vill använda och klicka så öppnas det. Programmen sorteras automatiskt in under kategori, och om du inte ser programmet direkt måste du klicka på respektive kategori.

Exakt hur programmen fungerar varierar förstås stort, men det är viktigt att du sparar filerna på usb-minnet om du alltid vill ha tillgång till dem.