Microsoft lanserade igår företagets kommande programsvit Office 2010. Office 2010 kommer dock inte att finnas på marknaden innan någon gång i mitten av 2010. PC för Allas systertidning PC World har emellertid rätat ut några av de vanligaste frågetecknen.

1. Kommer pc-versionen och webbversionen av Office 2010 att bli likadana?

Nej. Webbversionen av Office 2010 som kommer att heta Office Web Apps inkluderar endast Word, Powerpoint Excel och Onenote. Funktionerna i webbversionen kommer även att ha vissa begränsningar.

2. Vad kan jag göra med webbversionen av Office 2010?

Webbversionen kommer låta dig granska dokument fullt ut men redigeringsmöjligheterna i dokumenten kommer att vara begränsade. Dokumenten kommer emellertid att kunna redigeras av flera personer samtidigt.

3. Kommer jag kunna spara filerna på nätet?

Ja, du kan spara samtliga dokument genom att använda Microsofts nätdisk Skydrive.

4. Kommer webbversionen av Office 2010 att vara gratis?

Ja. Privatpersoner kommer att kunna använda tjänsten gratis så länge de har ett Windows Live ID.

5. Varför borde jag överväga pc-versionen av Office 2010 istället för webbversionen?

Webbversionen av Office 2010 kommer endast ha en begränsade möjligheter i de fyra program som ingår. För mer avancerade möjligheter behöver du pc-versionen av programsviten.

6. Kommer Office 2010 ha samma användargränssnitt som i Office 2007?

Ja, Office 2010 kommer likt Office 2007 använda sig av gränssnittet ”Ribbon”. Användargränssnittet har dock uppdaterats och sträcker sig nu över samtliga applikationer i programsviten. Flera kommandon och funktioner kommer nu att bli enklare att hitta. Du kommer även att kunna skräddarsy menyerna som du vill, något som inte går i Office 2007.

7. Vad är nyheterna i Word 2010?

Några av nyheterna kommer att erbjuda förhandstitt på innehållet i klippbordet innan du klistrar in det i ett dokument. Bättre möjligheter för utformning av text med hjälp av nya effekter och stilar. Bildhanteringen har även förbättrats.

8. Vad är nyheterna i Outlook 2010?

En av nyheterna är en trådvy som låter dig gruppera e-postmeddelanden i konversation på samma sätt om i Gmail. Verktyg för att översätta e-postmeddelanden mellan olika språk kommer även att vara integrerat.

9. Vad är nyheterna i Excel 2010?

En av de största nyheterna är en funktion som heter Sparks. Sparks gör det möjligt att skapa små minidiagram som ryms i en cell. Dessutom kommer det at erbjuda bättre hantering av formatering, diagram och avancerade metoder för att manipulera data.

10. Var kan jag hitta mer detaljerad information om nyheterna i Office 2010?

Gå till PC Worlds sida som radar upp alla nyheterna i Office 2010. Du kan även gå till den här guiden som ger en visuell översikt av nyheterna i programsviten.