Det trådlösa hemmet blir sällan så trådlöst och smidigt som det var tänkt från början. Nya prylar betyder nya kopplingar och tyvärr i många fall – nya problem som kanske blir lösta först av en sladd.
DIR-685 är tänkt att ta hand om de flesta av de här svårig­heterna då det handlar om en allt i ett-router som är lite smartare än allt annat på marknaden.

Den inbyggda hårddisken gör routern till en server där du kan lagra gemensamma bilder, musik och andra filer i ett uppkopplat hem utan någon utbildad nätverkstekniker i familjen. Eftersom hårddisken är inbyggd i routern slipper du göra en massa inställningar. Dessutom är det ganska enkelt att sätta upp en egen ftp-server och komma åt filerna även utanför hemmet.

Rss-flöden och väder
Den 3,2 tum stora (lilla) lcd-skärmen kan visa text-tv-liknande nyheter via rss-flöden, dagens skämtserie eller dina egna och kompisars fotografier från bland annat Facebook. Det möjliggörs genom en lättadministrerad gratistjänst på nätet kallad Framechannel där du helt enkelt kryssar för vad du vill ha tillgång till.

Att kalla det för en fotoram är i ärlighetens namn att ta i, för så roligt är det inte att titta på bilder när skärmen är så liten. Visst är det finurligt att du kan ta en bild med din mobiltelefon och sedan skicka den via e-post direkt till DIR-685, men i många mobiler har du faktiskt möjligheten att se bilden i ett större format.

Med hjälp av touch-knappar vid sidan av skärmen är det hur som helst lätt att navigera i de olika menyerna på skärmen. Då visar det sig att lcd-skärmen, trots den begränsade storleken, fungerar ypperligt för att på ett överskådligt vis informera om nätverkets aktivitet och inställningar. Den duger också bra
för att leverera tjusigt presenterade lokala väderprognoser.

Med en inte­grerad lagringsyta klarar DIR-685 även av att agera torrentserver (om nu någon pysslar med sådant sedan Ipred-lagen trädde i kraft) eller att förse andra datorer, medie­spelare eller spelkonsoler i nätverket med film, bilder eller musik eftersom den klarar upnp (uni­versal plug and play).

Utbytbar hårddisk
Hårddisken på PC för Allas testexemplar var på 120 gigabyte, vilket räcker en bra bit. Snart kommer det också att bli möjligt att enkelt uppgradera den till en större.

På baksidan av skärmen sitter två usb-ingångar som kan hantera så kallad shareport-teknik och möjliggör inkoppling av en extern hårddisk, bildläsare eller skrivare till nät­verket. Det gick inte alls under PC för Allas test, trots flera djupdykningar i handboken. Det visade sig att den här nödvändiga shareport-funktionen inte fanns med på testexemplaret, men att den finns på plats när routern
når butiken.

Surrar som en köksfläkt

Med DIR-685 slipper du en hel del bekymmer som annars hör trådlösa nätverk till. Som att routern bör ha standarden 11n och inte det lite långsammare 11g om du tänkt titta på film i hd-kvalitet. Eller att du inte ska blanda komponenter med 11n och 11g då nätverket aldrig blir snabbare än dess långsammaste länk. Med 11n i hela nätverket och en router som sänder via fem gigahertz och har fler kanaler (jämfört med 2,4 gigahertz) kan skillnaden på hastig­heten vara stor, särskilt i en lägenhet där det är många nätverk som slåss om utrymmet.

Eftersom den lilla lådan jobbar så hårt och med så mycket behöver den kylas ned med jämna mellanrum. Då börjar den dessvärre låta som en mindre köksfläkt. Har du DIR-685 på ditt skrivbord för
att exempelvis komma åt att se bilder på skärmen blir surret naturligtvis extra påtagligt.

Jämfört med den genomsnittliga routern pryder ändå DIR-685 sin plats på skrivbordet, och det medföljande stället gör att den står stadigt trots sladdarna på baksidan. Med tanke på att skärmen bara tar upp runt en fjärdedel av framsidans totala yta känns det som att den kommer att vara betydligt större hos kommande D-Link-modeller. Då blir det ännu roligare att använda en trådlös router.

Plus: Bra router och innovativ allt i ett-lösning.
Minus:
Skärmen kunde vara större.
Betyg: (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: D-Link, www.d-link.se
Systemkrav: Windows XP (SP2)/Vista, Mac OS X.
Nätverksstandard:
Ieee 802.11n/g, 802.3/3u.
Portar: 4 lan, 1 wan, 2 usb.
Säkerhetsnycklar: Wpa, wpa2.
Skärm: 3,2 tum, 1,6 miljoner färger.
Storlek: 16 x 12,5 x 2,5 cm.
Vikt: 230 g.
Skriv- och läshastighet vid test på en 2,5-tumsdisk från Sam­sung (250 GB/7 200rpm/16 M): Skrivhastighet: 5,5 MB/s, 44 Mbit/s. Läshastighet: 9,92 MB/s, 79,36 Mbit/s.
Nätverksprestanda: Vid överföring mellan två datorer på kort avstånd.
1 stream/1 filöverföring: 40-60 Mbit/s. 5 streams/5 filöver­föringar: 70-90 Mbit/s.
10 streams/10 filöverföringar: 80-120 Mbit/s.
(802.11n är gjord för att fungera bäst i miljöer med flera samtidiga klienter. Den totala bandbredden ökar med antalet samtidiga sessioner/överföringar.)
Räckvidd: Samma räckvidd som andra 802.11n-routrar med interna antenner. Vid vårt test cirka 150 meter i utomhusmiljö när den ­placerades i ett fönster vid testet.
Strömförbrukning: 8 W.
Garanti: 1 år.
Cirkapris: 3 000 kronor.