Traditionellt har bara mer påkostade skärmar haft paneler med ips- eller va-teknik medan billiga skärmar fått nöja sig med paneler byggda med tn-teknik. Men nu är spännande saker på gång. Bland annat har LG skapat en billigare ips-variant, e-ips, och det är utifrån en sådan panel som Dell byggt sin skärm 2209WA.

Färgerna hos 2209WA är neutrala och mycket bra. Till skillnad från en skärm med tn-panel förblir färgerna dessutom bra även när du ser på skärmen ur lite vinkel. Med fabriksinställningar är skärmen mycket bra på att återge mörka toner, medan riktigt ljusa toner lätt glider ihop. Den tecknar hudtoner neutralt och ovanligt snyggt och är dessutom riktigt bra på att hålla isär närliggande gröna toner.

Vänd och vrid
Ett plus är att skärmen har både analog och digital signal­ingång där den senare är hdcp-kompatibel. Den har en inbyggd usb-hubb med fyra utgångar, två nedtill på baksidan, två längs vänsterkanten. Skärm­foten tillåter att skärmen kan höjas och sänkas tio centimeter, vridas och vinklas. Dessutom kan du vrida upp skärmen i högkantsläge.

En brist är att om du kör skärmen med mindre bild än 1 680 x 1 050 bildpunkter tänjs bilden ut över hela skärmytan, det går inte att få det spelentusiaster kallar 1:1-mappning. Annars är svars­tiden på sex millisekunder klart acceptabel för spel.

Knapparna och menyn för att ställa in skärmen är enkla och tydliga, och det blir stort plus för att skärmen visar tydliga symboler för knapparnas funktion på själva skärmen.

Plus: Betraktningsvinklarna. Färgerna. Skärmfoten med höjdjustering.
Minus: Ingen 1:1-mappning.
Betyg:  (9 av 10)

Fakta

Kontakt: Dell, www.dell.se
Skärm: 22 tum,
1 680 x 1 050 bildpunkter.
Ljusstyrka: 300 candela/m².
Kontrast: 1 000:1 (3 000:1 dynamisk).
Betraktningsvinklar (h/v): 178/178 grader.
Svarstid: 6 millisekunder.
Kontakter: Analog (d-sub), digital (dvi-d).
Storlek: 51,2 x 36,2 x 18,5 cm.
Cirkapris: 4 000 kronor.