Undersökningen som är genomförd av säkerhetsföretaget Trend Micro baseras på underlag som getts ut av 110 it-ansvariga på företag med maximalt 100 anställda.

Enligt undersökningen använder många anställda jobbdatorn till att privatsurfa. Av de 303 tillfrågade personerna uppgav cirka hälften att de regelbundet uppdaterar sin status på Facebook under arbetstid, trots riskerna det medför.

- Sociala nätverkssajter har blivit en otroligt lukrativ arena för de cyberkriminella. De är byggda på förtroende mellan människor, vilket utnyttjas både för att sprida skadlig kod och för att kunna genomföra riktade attacker mot användare baserad på den information de lämnat ut om sig själva, säger Peter Lämber, chef för Trend Micro i Sverige

Undersökningen visar dessutom följande:

- Att männen lägger mer tid på att surfa privat på arbetstid än kvinnorna; 9 procent tillbringar 1-2 timmar på nätet medan endast 2 procent av kvinnorna uppgav samma sak, samtidigt svarade 10 procent av kvinnorna att de inte lägger någon tid alls på att privatsurfa medan bara 3 procent av männen uppgav detsamma

- Att när det kommer till vad de anställda sysslar med på nätet är det ganska lika mellan män och kvinnor. Vanligast är att läsa kvälls och dagstidningar (81 procent), skriva privata mejl (80 procent), besöka sociala nätverkssajter (43 procent) och shoppa online (37 procent).

- Att det finns vissa skillnader i mäns och kvinnors surfande. Främst männen shoppar online, 42 procent jämfört med 31 procent av kvinnorna. 26 procent av männen tittar också på video online, jämfört med 7 procent av kvinnorna. Även när det kommer till att besöka sidor med sexuellt innehåll leder männen, där 10 procent uppgav att de besökt sådana sidor på arbetstid jämfört med 1 procent av kvinnorna.

- Att den enda aktiviteten där åldersgruppen 50 och upp leder är när det kommer till att besöka sidor med sexuellt innehåll; 8 procent jämfört med 3 procent av de i åldern 18-29. Tittar man på region är stockholmarna flitigast på att besöka sexsidor; 11 procent jämfört med exempelvis 2 procent i södra Sverige.