Meny
Meny

MÅNADENS 20 BÄSTA SAJTER

Gör din egen bok!
Att ge ut ”riktiga” böcker är inte förbehållet de stora författarna.
Här är tre sajter som låter dig skapa din egen bok.
Somliga går omkring med författardrömmar. Andra vill göra en minnesbok till ett födelsedagsbarn eller kanske ge ut sin diktsamling. Oavsett vilket gör den digitala tekniken det möjligt för vem som helst att publicera ”riktiga” inbundna böcker. Amerikanska Blurb är den mest kända sajten. Här laddar du hem ett program och skapar din bok med hjälp av det. En inbunden bok på 300 sidor kostar cirka 350 kronor och levereras hem i brevlådan. Tycker du att det låter krångligt att installera ett program och beställa från USA kan du välja svenskspråkiga Solentro. Då skapar du boken direkt på en svenskspråkig webbsida. Nack-delen är att du har ganska få möjligheter att själv bestämma designen på din bok. Vill du slippa mallar kan du i stället använda svenska Vulkan. Hos dem använder du valfritt layoutprogram för formgivningen av boken och laddar upp en så kallad pdf-fil. De kan även hjälpa dig att sprida din bok till en större publik än bara dina vänner.
www.blurb.com
www.vulkan.se
www.solentro.com

Spela in webbradio
Förr i tiden kunde vi spela in musik från radion med en kassettbandspelare. Med det nya svenska programmet Chilirec gör du samma sak online. Chilirec ”lyssnar” på ett antal webbradiostationer och spelar in musik från dem. Låtarna lagras på din egen hårddisk i mp3-format, och du kan alltså flytta dem till din mp3-spelare. Ju mer du använder programmet desto fler låtar får du. I skrivande stund är Chilirec gratis. Senare i höst får du välja att fortsätta köra en gratisversion eller att välja en premiumversion för en tia i månaden.
www.chilirec.com

Skriv en film

Nu kan alla göra en egen tecknad film. På Xtranormal väljer du vilka animerade figurer som ska agera i din film och vad de ska göra för rörelser. Replikerna skriver du in i textform, men de läses upp av en datoranimerad röst. Eftersom sajten är engelskspråkig låter det tyvärr rätt märkligt om du skriver in svenska repliker... Att använda Xtranormal är gratis, men om du vill ha fler än två figurer måste du betala.
www.xtranormal.com

Mejla jättefiler
Du som har försökt mejla stora filer vet hur krångligt det kan vara. Många mejltjänster accepterar inte att filerna är mer än några megabyte stora, och som regel går det segt som sirap att mejla filerna. Pando är ett program som fixar det här. När du har installerat det på din dator kan du skicka filer på upp till en gigabyte. Att föra över filer går snabbt, men nackdelen är att den du mejlar filen till också måste ha Pando för att öppna.
www.pando.com

Översätt en text
Datorer har blivit mycket bra på översättning av text. Så länge som du inte skriver för invecklat, kan de översätta mellan for example svensk och engelska. Du kan också skriva en url för att översätta den hela webbplatsen. Systran, Bablefish och Google är tre fria platser som gör denna. (Ja, som du säkert har gissat skrev jag ursprungligen texten på engelska, därav språkfelen ovan).
www.systran.co.uk
babelfish.yahoo.com
translate.google.com

Bli som Obama
President Obama har blivit en ikon i stora delar av världen. Shepard Faireys Obama-konstverk har blivit berömt över hela världen, och nu har tidningen Pastemagazine skapat en sajt där du kan byta ut presidentens ansikte mot ditt eget. Ladda bara upp en bild så får du en bild där du själv är en Obama-ikon.
obamiconme.pastemagazine.com

Du kan Plugga verb i mobilen
Körkortsteori, högskoleprovsstudier eller glos-pluggande. På sajten Mobilutbildning kan du för några tior köpa ett antal snabbkurser till mobilen. Du kan alltså sitta på bussen och lära dig nya saker. Bakom Mobil-utbildning står en grupp elever på en gymnasieskola i Stockholm.
www.mobilutbildning.se

Dags att byta mejl
Den 1 september gör Microsoft det omöjligt att läsa sin Hotmail-mejl i Outlook Express. E-postprogrammet Outlook Express har länge ingått i Windows, men för några år sedan ersatte Microsoft det med Windows Live Mail. För att få folk att byta upp sig tar Microsoft nu bort möjligheten att läsa och hämta hem sin mejl från Hotmail. Vill du fortsätta göra det måste du alltså ladda hem Windows Live Mail. Båda programmen är gratis, och fungerar på ungefär samma sätt.
download.live.com/wlmail

Nätkläder på catwalk
Klädbutiker på nätet finns det gott om, men Nelly.com är lite speciell. Den erbjuder nämligen en digital ”catwalk”. Ett antal plagg visas inte bara i form av bilder utan även av en liten videofilm. Du kan se en modell som går fram och tillbaka i kläderna så att du ska kunna få en bättre uppfattning om hur bra de sitter.
www.nelly.com

BING söker i fickan
Det vill aldrig riktigt lyfta för Microsofts söktjänster. År efter år har företaget utan framgång försökt få oss att använda Windows Live Search i stället för Google. Tidigare i somras kom Microsoft med en ny söktjänst som heter Bing, som enligt företaget ska vara bättre på att organisera sökträffarna. Tjänsten finns förstås på webben (bing.com), men du kan även nå den via mobilen. Väljer du mobilversionen får du ett mer avskalat gränssnitt.
m.bing.com

Här gör du ett ordmoln
Det brukar kallas för ”ordmoln” och har blivit populärt på webben. Genom att låta datorn analysera en text kan den sortera ord utifrån hur ofta du har använt dem. Ju mer frekvent ett ord är i din text desto större blir det i ditt ordmoln. Wordle är en internettjänst som klarar av det här. Skriv in din text direkt eller ange en webbadress så skapar Wordle ett snyggt ordmoln.
www.wordle.net

Google utmanar Microsoft Office...
”Molnet” är ett av de hetaste modeorden i internetvärlden. Vad det handlar om är att du inte längre behöver installera ett program på din dator. Programmet ligger i stället på nätet, och du når det via din vanliga webbläsare. De dokument du skapar lagras också centralt – så att du kommer åt dem överallt. Det mest kända ”moln-programmet” heter Google Dokument, och är en konkurrent till Microsofts Office-paket. Tjänsten låter dig ordbehandla, göra kalkyler och skapa presentationer – precis som Word, Excel och Powerpoint.
docs.google.com

...men Zoho kan mer
Zoho är egentligen inte ett program utan en hel samling verktyg som du kör online. Här finns alla funktioner som du hittar i Google Dokument, men även verktyg för att skapa fakturor, databaser och affärssystem. Nackdelen är att allt är på engelska.
zoho.com

Redigera semesterfilmerna
Om du har filmat på semestern vill du säkert redigera dina filmer och visa dem för dina vänner. Hos Jaycut kan du göra båda sakerna på webben. Klipp bort tråkiga delar av filmen, flytta på avsnitt, klipp ihop flera filmer, lägg på ljud och gör andra enkla redigeringsarbeten. Resultatet sparar du på din egen hårddisk eller lagrar hos Jaycut så att dina vänner kan titta.
jaycut.se

Svensk sajt för bättre bilder
Du behöver inte dyra bildredigeringsprogram om du bara ska fixa till dina digitalfoton. Det finns många bra tjänster på internet, till exempel Picnic och Photoshop Express. Båda är dock på engelska. Vill du ha ett svenskt program kan du välja Pixlr. Här kan du till exempel beskära, rotera, ta bort röda ögon, förbättra färgerna och lägga in text.
www.pixlr.com

Rita online
Sumopaint är ett rit- och målningsprogram som låter dig vara kreativ på datorn. Om du vill kan du installera programmet på den egna datorn, men du kan lika gärna köra det online.
www.sumopaint.com/app

Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från sajterna i vårt nätverk.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
Stäng