> Läs guiden: Så bygger vi datorn – steg för steg

Att bygga en pc från grunden är inte så svårt egentligen. De är alla i stort sett uppbyggda på samma sätt, och är man bara lite stadig på handen, följer instruktionerna noga och har tålamod med bökiga kontakter, trassliga sladdhärvor och borttappade skruvar så brukar det hela till slut gå vägen. Det svåra är i stället (för det mesta) att välja rätt datorlåda och komponenter som passar dina behov och som passar ihop med varandra. Likadant var det för oss, när vi bestämde oss för att bygga vår egen dröm-pc, beväpnade med inget annat än en liten skruvmejsel och en stor portion optimism.

Målet med vårt datorbygge var inte att göra världens snabbaste pc, utan att bygga en som kan göra väldigt många olika saker, alltså att datorn har så många olika användningsområden som möjligt. Spel, jobb, filmarkiv, kreativitet, chatt, karaoke, videoredigering, bloggande, mobilsynkning … vad som helst.

Därför var målet dels att hitta datordelar som innehöll alla de funktioner vi behövde, dels att hitta datorlåda, moderkort med mera där alla dessa dator­delar får plats.

För att klara allt det här behöver den i och för sig vara hyfsat snabb, men vi klarar oss med processor, minne och grafikkort snäppet under det allra värsta.

Här är prylarna vi till slut bestämde oss för:

1. Datorlåda
Innan vi börjar bygga en pc måste vi ha någonstans att stoppa alla komponenter. Det finns ett stort utbud av datorchassin, och det viktigaste är att tänka efter i förväg vad du vill stoppa in i datorn. Platsen för moderkortet måste vara stor nog, det ska finnas tillräckligt många lediga platser för cd/dvd-spelare, hårddiskar och så vidare. Ska du bygga en extra kraftfull dator kan det vara bra att välja en låda med bra ventilering, och fläktar både fram och bak.

Vårt val föll på Silverstone Fortress FT01, en stadig aluminiumlåda av mid-tower-modell. Den har plats för moderkort av ATX-typ, fem 5,25-tums­enheter framtill (dvd-spelare, minneskortsläsare med mera), och upp till sju 3,5-tumshårddiskar. Bra plats för kabeldragning, smarta monteringsanordningar för dvd och hårddiskar samt möjlighet att öppna datorn från två håll gör det här till en mycket trevlig låda att meka i. Tre stora fläktar, en fram, en bak och en ovanpå, bör ge oss all ventilation vi behöver.

Cirkapris: 2 200 kronor.

2. Kraftenhet
Datorn behöver givetvis ström. Kraft­enheten är en liten kub som tar ström från vägguttaget och transformerar den till rätt spänning och effekt för de olika komponenterna. Från kraftenheten drar du sladdar till hårddiskar, cd-spelare, moderkort med mera.
Vi använder ett aggregat av typen Corsair HX620W. Det är ganska dyrt, men ger oss två stora fördelar: dels en behagligt tyst fläkt, dels löstagbara sladdar så att man inte behöver dras med en härva onödiga kablar. Det ger oss med god marginal all effekt vi behöver.

Cirkapris: 1 200 kronor.

3. Moderkort
Moderkortet är datorns ryggmärg. Det binder samman alla de olika komponenterna och ser till att de pratar med varandra som de ska. Här monterar du processor och minne, pluggar in kablar från hårddiskar, optiska enheter, lådans startknapp med mera.

Alla moderkort passar inte för alla processorer och minnestyper. Så börja med att bestämma dig för hur höga prestanda du är ute efter, och välj sedan ett moderkort som passar den processortyp du vill ha. Nya Intel-processorn Core i7 går till exempel inte att montera i samma sockel som Core 2-processorer, och på AMD-sidan finns det också ett antal olika standarder. Samma sak gäller minnen. Det finns många typer, klassningar och hastigheter, och du gör klokt i att läsa på noggrant vilken typ som passar ditt moderkort.

På moderkortet sitter också ett gäng kontakter där du kan montera instickskort för bättre grafik, tv-mottagare, nätverkskort, extra externa anslutningar och mycket annat. Det finns flera olika typer av dessa kontakter. Vanligast är pci, agp och pci express, som dessutom finns i flera versioner – från korta x1 till långa x16. Se till att du köper instickskort som passar på ditt moderkort. (Pci express-kort med kort kontakt går att stoppa i långa kortplatser, men inte tvärtom.)

Ett modernt moderkort har ofta ett gäng av datorns funktioner inbyggda, så att du inte behöver skaffa dessa separat. Nätverkskort och ljudkort är nästan alltid inbyggt, och för det mesta också ett enklare grafikkort som räcker utmärkt för den som inte ska spela spel.

Asus P5Q3 Deluxe/Wifi-AP är ett moderkort som passar utmärkt för våra behov. Det har processorsockeln LGA 775 och klarar processorer från Intel Celeron till Intel Core 2 quad. Här finns plats för fyra snabba ddr3-minnen och en bra uppsättning kortplatser, både pci och pci express. Dessutom finns här en mängd extrafunktioner som vi uppskattar: esata- och firewire-portar, inbyggd wifi, dubbla nätverkskort, ljudkort med digital utgång och inbyggd backup-funktion.

Sist men inte minst har det här moderkortet något som kallas Expressgate, en liten flash-baserad disk på moderkortet som den kan boota från i stället för från hårddisken. Då startar Splashtop, ett Linux-baserat litet operativsystem med webbläsare, mediespelare, Skype och några andra småprogram som du kan använda direkt utan att behöva trampa igång tunga Windows. Du kan alltså vara igång och ute på nätet på tio sekunder!

Cirkapris: 1 900 kronor.

4. Processor
Det här är den komponent som mer än någon annan påverkar datorns prestanda. Det är här de flesta beräkningarna görs, för i stort sett allt utom spelgrafik.

För en dator som ska användas till kontorsjobb, medie­spelare och enklare spel kommer du mycket långt med en AMD Athlon 64 X2 eller en Intel Core 2 duo, båda kostar cirka 1 000 kronor. Vi vill bygga en lite snabbare dator, men inte nödvändigtvis extremt snabb, om det gör att den också blir extremt dyr. En bättre dubbelkärnig eller fyrkärnig processor räcker för alla de saker vi vill kunna göra med datorn. Till slut bestämde vi oss för en Intel Core 2 quad Q8400. Fyra processorkärnor à 2,66 gigahertz ger oss gott om beräkningskraft utan att kosta skjortan.

Cirkapris: 1 900 kronor.

5. Minne
När du ska välja minne till datorn är det många saker som måste stämma. En av orsakerna till vårt moderkortsval var att det klarar snabba ddr3-minnen. Men alla minnen av den typen passar inte i alla moderkort. Så här gäller det att läsa noggrant i specifikationerna så att du väljer rätt. Om någon av alla parametrar inte matchar ditt moderkort så lär inte minnena fungera – och datorn startar inte.

Vårt moderkort ska ha icke-ecc och obuffrade minnen av ddr3-typ med en hastighet på mellan 1 066 och 1 600 megahertz. vi väljer två Kingston Hyper X-minnen à två gigabyte, med hastigheten 1 600 megahertz. Eventuellt är fyra gigabyte minne lite snålt för den här datorn, men det är lätt för oss att stoppa in två likadana minneskretsar till i efterhand.

Cirkapris: 950 kronor (för 4 gigabyte)

6. Hårddisk
Lagringsplatsen för filer och program har en större inverkan på prestanda än vad man först kan tro. Det allra bästa i dag är att skaffa en riktigt bra ssd-disk. Den har överlägsen läs- och skrivhastighet och blixtsnabba accesstider. Men den är också väldigt dyr. Billigare ssd-diskar är tyvärr långsammare än motsvarande hårddiskar, så då är en bra vanlig hårddisk ett mer intressant val. Vanligast i en stationär dator är att disken har måttet 3,5 tum, och att den ansluts med sata-kontakt.

Vi väljer Western Digital Raptor WD740ADFD, en extra snabb men ganska liten disk på 74 gigabyte. Men vi tycker att de prestanda vi får ut ur denna snabbspinnande skapelse är väl värd det.

Cirkapris: 1 000 kronor

7. Cd/dvd-brännare
En optisk enhet är egentligen ingen nödvändighet för att datorn ska fungera. Men eftersom det är bökigt att installera operativsystem och program utan den så tycker vi att den gott kan ingå i minimikonfigurationen av en pc. Dessutom får du en fullt fungerande dvd-brännare för ett par hundralappar.

Eftersom vi här bygger en lite mer mångsidig dator så lägger vi lite mer pengar på vår. LG GGW-H20L läser och bränner cd, dvd och blu-ray, och kan också läsa hd-dvd-skivor. Vi gillar även dess föredömligt tysta drift.

Cirkapris: 1 900 kronor.

Då har vi allt vi behöver för att bygga oss en dator. Med ett funktionsrikt moderkort, en optisk läsare som klarar blu-ray och snabb processor, disk och minnen är vi på god väg till ett mångsidigt digitalt nav i hemmet.

Men vi är inte nöjda än. Det finns massor av kul funktioner och finesser att stoppa in i datorn. På nästa sida hittar du nio saker till som vi väljer att fylla datorn med!

PC FÖR ALLAS PC FÖR ALLT
Plus: Goda prestanda. Mängder av funktioner, program med mera.
Tyst drift.
Minus: Dyr. Dåliga garantier. Drar mycket ström.
Betyg: (8 av 10)

> Läs guiden: Så bygger vi datorn – steg för steg

Fakta

Processor: Intel Core 2 quad Q8400 / 2,66 GHz.
Grafik: ATI Radeon HD4850, 512 MB GDDR3.
Minne: 4 GB ddr3.
Lagring: 74+1000 GB.
Dvd: 2 stycken blu-ray/dvd/cd.
Anslutningar: 9 usb, 2 Firewire, esata, 2 lan, ps/2, 2 dvi-i, hdmi, s-video in/ut, 2 tv in, fm in, 7,1 audio ut, 2 hörlur, 2 mikrofon, 2 line in (ljudkort och tv-kort), spdif in/ut.
Trådlöst: 802.11b/g/n, ir.
Kortläsare: Compact flash och compact flash II, microdrive, sd, mini sd, mmc, ms,
ms pro, ms duo, ms pro duo, smc.
Operativsystem: Windows Vista Home Premium / Splashtop.
Mått: 21 x 50 x 51 cm.
Övrigt: Analogt och digitalt tv-kort, fm-radio, inbyggt backup-system, mediepanel, fjärrkontroll.
Garanti: 1 år (kortaste garantitiden på komponenter i datorn). Du har ingen garanti på datorn i sin helhet, du är ju ”tillverkaren”.
Cirkapris: 22 850 kronor.

Totalt: 5 248
Bilder: 4 304
Tv och film: 4 020
Spel: 5 566
Musik: 4 640
Kommunikation: 4 829
Produktivitet: 4 693
Hårddisk: 4 190

Strömförbrukning

Hög belastning
: 236 W
Låg belastning: 116 W

Ljudnivå

Hög belastning
: 44 dBA
Låg belastning: 35 dBA