1. Vi börjar med att montera processor, processfläkt och minne på moderkortet. Processorn läggs försiktigt ned i sockeln och spänns fast. Minnena trycks rakt ned i fästena märkta DIMM, tills låsanordningarna snäpps på plats. Vi fäster också en av de två kablarna som går från kraftpaketet till moderkortet, eftersom denna är väldigt svår att komma åt när kortet väl är monterat.


2. Processorfläktar fästs på lite olika sätt. Vår fläkt har en bottenplatta som sätts under moderkortet, och som skruvas fast i byglar på ovansidan som resten av fläkten sedan ställs i. Mellan processorn och fläktens kylfläns lägger vi ett tunt lager så kallad kylpasta. Den gör att överskotts­värmen sprids snabbare från processorn till fläkten.


3. Kraftenheten och moderkortet fästs i datorlådan med små skruvar som följer med lådan. Eftersom olika typer av moderkort har olika skruvhål börjar vi med att sätta ut skrivfästen i botten på datorlådan som matchar vårt moderkort. Sedan lägger vi försiktigt in moderkortet och förankrar det i skruvfästena.


4. Den här datorlådan har smarta fäst­anordningar för dvd-spelare och hårddiskar som gör monteringen enkel. I många andra lådor fäster du enheterna med skruv, men här är det bara att skjuta in allt tills det klickar till. Samma sak gäller mediepanelen och minneskortsläsaren.


5. Sedan kopplar vi alla enheterna till rätt plats på moderkortet. Hårddiskarna och blu-ray-spelarna ansluts till moderkortets sata-kontakter. Vårt moderkort har två specialkontakter för hårddiskar, om man vill utnyttja dess inbyggda backup-funktion. Där pluggar vi in de bägge Raptor-diskarna. Den stora terabyte-disken och blu-ray-spelarna kopplar vi till vanliga sata-kontakter.


6. Kortläsaren, mediepanelen och de kontakter som sitter framtill på datorlådan ska anslutas till interna usb-, firewire- och ljudkontakter på moderkortet. De sitter på rad i nederkant (se bilden till höger)

För att kunna ansluta högtalarna, som vi lägger ovanpå hårddisklådan, behöver vi en adapter som gör om interna usb-kontakter till externa. En sådan ingår bland tillbehören som följer med moderkortet.


7. När detta är på plats kopplar vi in strömförsörjning till alla komponenter som behöver det från kraftenheten. Flera komponenter kan oftast ta ström från samma uttag på kraftlådan.


8. Innan vi sätter dit instickskorten kopplar vi in fläktarna till sina respektive kontakter på moderkortet. Processorfläkten har en egen kontakt märkt CPU_FAN, medan chassifläktarna kan sitta i valfria kontakter med namnet CHA_FAN.


9. Tv-kortet, grafikkortet och ljudkortet monteras i kortplatserna till höger. Först skruvar vi bort bakpanelerna där korten ska sitta och sedan trycker vi försiktigt in korten. Tv-kortet i pci-sockeln högst upp, sedan grafikkortet i första lediga plats av pci express x16-typ. Ljudkortet har pci express x1-kontakt, men vi sätter den i en x16-sockel i alla fall. Det funkar lika bra. Till slut behöver grafikkortet och ljudkortet ström från kraftenheten. Rätt typ av kablar och adaptrar får du med kraftenheten.


10. Det sista vi gör är att ansluta diverse små stiftkontakter som ger oss frontpanelsdioder, på/av-knapp och reset-knapp. Men vi ansluter inte knapparna direkt till moderkortet, utan låter sladdarna gå via vår mediekontrollpanel i stället. Det gör att vi nu kan starta och stänga av datorn med fjärrkontrollen.

Så där ja. Nu återstår bara att stänga datorn, ansluta väggkontakt, skärm, mus och tangentbord, starta datorn, trycka in alla installations­skivor en och en. (Windows först, sedan moderkortets drivrutiner. Därefter kan du ta resten i vilken ordning som helst.) Fortsätt till dess att operativsystem och alla drivrutiner, hjälpprogram, virusskydd, brandväggar, tillämpningar och inställningar har gåtts igenom.

Det var ju lätt som en plätt, eller hur?

> 9 tillbehör som gör datorn till en dröm-pc

Fakta

Diskettstation. Old school, och för det mesta fullständigt onödigt. Men det hade varit kul att få in en, om inte annat av nostalgiska skäl. Tyvärr fanns det inte tillräckligt många lediga platser framtill på datorn. Sorry.

Modem. Ytterligare en (nästan) uttjänt teknik som hade varit kul att få plats med bara därför. Dessutom finns det ett användningsområde som inte är helt pensionerat ännu. Det faxas nämligen fortfarande en del i detta avlånga land.

Bluetooth. Vi letade högt och lågt, men vi hittade ingen Bluetooth-modul för intern montering som passade. Det blir till att offra en usb-port baktill och plugga in en adapter där i stället.

Skrivbordslampa, espressomaskin, barometer, grammofon, fågelholk, jordfräs… Listan på vad vi gärna skulle vilja bygga in men helt enkelt inte tror finns kan göras hur lång som helst. Vet du var man kan få tag på en pennvässare för cd-spelarplats eller en Pez-automat på pci? Tipsa oss så ska vi försöka få med dem nästa gång vi bygger dator.