1. Grafikkort
Vi var inte riktigt ärliga på förra uppslaget. Vår dator är inte helt komplett i och med de sju första komponenterna, eftersom det moderkort vi valde inte har grafikkort inbyggt. Men vi väljer att skriva om grafiken här eftersom det är en sådan stor del av en ”förbättrad” pc.

Ska du spela spel eller titta på hd-material på en stor platt-tv via datorn är ett kraftfullt grafikkort den absolut viktigaste komponenten. Det monteras i en av moderkortets instickskortsplatser (för det mesta pci express x16). Det finns allt från blygsamma minimiprestanda för kontor till gigantiska frustande monsterkort för spelare och proffs som till exempel arkitekter som jobbar med 3d-­ritningar i cad-program. De allra mest ambitiösa spelfantasterna köper två eller flera kort och kopplar samman dem med antingen sli- eller crossfire-teknik. Alla moderkort klarar dock inte det, och du måste ha rätt uppsättning kortplatser för att det ska funka.

Vi nöjer oss med ett grafikkort, men ett riktigt snabbt sådant. Asus EAH 4850 Matrix ger oss bra 3d för de flesta spel. På kortet sitter en rejäl fläkt som håller det svalt, men som bara används när vi kör tung 3d-grafik. Annars kyls kortet fläktlöst och tyst, vilket vi gillar.

Cirkapris: 1 500 kronor.

2. Ljudkort
Vår dator har ett inbyggt ljudkort som inte är fy skam, men vi är kräsna så vi skaffar ett extra ljudkort att stoppa in bredvid grafikkortet. Det ersätter det inbyggda på samma sätt som grafikkortet gör.

Även här blir det ett Asus-kort. Asus Xonar D2X ger oss högklassig ljudkvalitet i upp till 7.1-surround-format, digitala in- och utgångar och riktigt anständig ljudkvalitet på mikrofon- och linjeingång. Det är inte ett proffskort för studiofolk, men audio i toppklass för oss glada amatörer. Avgörande för vårt val var också den utmärkta uppsättning program för amatörmusikern som följde med.

Cirkapris: 2 000 kronor.

3. Tv-kort
Självklart ska vi kunna titta på tv i datorn. Med en tv-mottagare på instickskortsplats kan du spela upp tv-program på datorskärmen och med rätt program, till exempel Windows Media Center, kan du både spela in och strömma sändningen till andra medie­enheter på nätverket. Det finns flera olika typer av tv-kort för olika typer av tv-sändningar. Analog tv är visserligen på väg ut, men många kabeloperatörer forsätter att sända sitt basutbud via analog signal. Har du digital tv via kabel så ska ditt kort klara standarden dvb-c, kör du via satellit är det dvb-s som gäller och dvb-t för marksänd digital tv. En uppdaterad standard (C2, S2 respektive T2) har nyligen antagits, och ska bland annat ge bättre bildkvalitet. Nyare kort börjar också fungera med dessa. Det finns också tv-kort som kombinerar format på olika sätt. Se till att du väljer ett som passar dina tv-abonnemang.

På PC för Alla har vi ingen digital kabel-tv eller parabol, så vi vill ha marksänd tv. Men vi vill också ha så många andra möjligheter som möjligt. Hauppauge Wintv-HVR-4000 har stöd för dvb-t, dvb-s och dvb-s2, samt analog signal och fm-radio. Du kan koppla in analoga bildkällor som vcr och videokamera, och därmed också använda kortet för videorippning.

Cirkapris: 1 500 kronor.

4. Mediekontroll
Nu har vi tv, blu-ray-spelare, hd-kvalitet på antingen datorskärm eller på tv:n med hdmi-sladd och dessutom kungligt ljud. Då är det dags att skaffa sig ett snyggt och kul sätt att styra det här. Att klicka runt med musen på skärmen är lite segt, så vi monterar en snygg frontpanel till datorn, bygger om den till en htpc och styr hela kalaset med fjärrkontroll.

Med Antec Veris Premier får vi en stor och snygg mediekontrollpanel mitt fram på datorn. Här finns direktknappar som startar och kontrollerar tv, dvd, musikuppspelning med mera, volymratt och en snygg skärm som kan visa systeminformation, låtnamn på mp3-filer och mycket annat. Till detta får vi också en funktionsrik fjärrkontroll, ir-mottagare och mediecenterprogrammet Imon Imedian HD.

Cirkapris: 950 kronor.

5. Extra hårddiskar
Vår lilla men snabba hårddisk räcker inte långt om vi ska börja spela in tv-program eller bygga upp ett rejält musikbibliotek. Därför behöver vi en större extra hårddisk att lagra media och dokument på, och behåller den snabba hårddisken som systemdisk endast för installerade program och spel. Dessutom vill vi göra systemdisken extra säker, och ser till att den säkerhetskopieras automatiskt. Vårt moderkort har en utmärkt funktion för detta som heter Drive Xpert. Pluggar vi in två hårddiskar i två speciella sata-kontakter på moderkortet så kan vi ställa in backupfunktionen i ett enkelt grafiskt gränssnitt.

Därför investerar vi i två hårddiskar, en Western Digital Raptor WD740ADFD till, och en stor Samsung Spinpoint F1 på en terabyte. Det borde räcka ett tag.

Cirkapris: 1 000 kronor för Raptor och 850 kronor för Spinpoint.

6. Tystare fläkt
Den här datorn ska kunna vara arbetsdator på kontoret, mediecenter i vardagsrummet och speldator var som helst. Som mediecenter eller arbetsdator är det viktigt att den inte stör i onödan, och då kan tre chassifläktar, en processorfläkt och ett grafikkort som surrar bli lite mycket. Vårt grafikkort och fläktarna i datorlådan gör inte så mycket väsen av sig, och det finns dessutom utmärkta funktioner i moderkortets drivrutiner och i program till grafikkortet som gör att fläktarna automatiskt går ned på låg fart, eller till och med stängs av helt, om de inte behövs. Däremot byter vi ut fläkten som kyler processorn mot ett tystare alternativ. Den fläkt som kom med från Intel var alldeles för skränig.

Noctua NH-C12P är en betydligt mer stillsam fläkt, med 120 millimeters diameter och lågt varvtal, men som ändå kyler processorn och andra varma komponenter på moder­kortet riktigt bra.

Cirkapris: 700 kronor.

7. Kortläsare
Datorn saknar än så länge läsare för minnes­kort, vilket vi tycker hör till nödvändig­heterna. Därför tar vi en tom 5,25-tumsplats och stoppar in en läsare för alla vanliga typer av ­minneskort. Den koppas sedan till en ledig usb-anslutning inne på moderkortet.

Sweex All-in-1 är en liten och billig, men funktionsrik, minnes­kortsläsare som dessutom ger oss en extra usb-port framtill.

Cirkapris: 100 kronor.

8. Extra blu-ray
Med en extra optisk läsare kan du kopiera skivor direkt utan att mellanlagra på hårddisken. Egentligen är det inte någon extremt nödvändig funktion, men nu är vi inne på extra lyx och det är en funktion som kan vara värdefull för en och annan användare.
Vi stoppade in Plextor PX-B920SA som dessutom bränner blu-ray och läser hd-dvd, men det var egentligen mest för att vi råkade ha en sådan i testlabbet. Datorn har ju redan en blu-ray-brännare, så här behöver man egentligen inte mer än en läsare för att få kopieringsfunktionen. Det finns bra läsare från till exempel Sony, Lite-On eller Aopen för omkring en tusenlapp.

Cirkapris: 1 000 kronor (eller cirka 2 700 kronor om du väljer vår onödigt dyra enhet).

9. Högtalare
Som en sista finess bygger vi in ett par välljudande högtalare i datorlådan. Bara för att vi kan. Hur stora och hur bra som helst får det tyvärr inte plats. Vi har en intern usb-port kvar på moderkortet, så en högtalare som ansluts och drivs via usb är en extra bonyspryl, mest på skoj.

Där pluggar vi in ZAP DX-P107, som normalt används till bärbara datorer som har inga eller dåliga egna högtalare. Det blir ett alldeles lagom litet högtalarpar som ger förvånansvärt bra ljud under huven.

Cirkapris: 200 kronor.

Till sist: Programmen
Slutligen tycker vi också att ett par program är nödvändiga för att kalla det här för en komplett dator. Vi lägger oss inte i vilka spel- och nyttoprogram du installerar, men ett operativsystem och ett säkerhetspaket kommer du inte undan.

I väntan på Windows 7 är det WindowsVista som gäller, eftersom vi där kan garantera att det finns bra drivrutiner till alla våra många komponenter, tillbehör och instickskort för just Vista. Eftersom datorn är helt färsk, med mestadels nyköpta komponenter, så kvalificerar vi oss för att kunna köpa en prisnedsatt oem-licens. Vi väljer Windows Vista Home Premium, som kostar cirka
1 200 kronor.

Som säkerhetslösning väljer vi Norton 360 3.0, som har ett pris på 900 kronor. Här ingår skydd mot virus, spionprogram, spam och nätfiske, här finns brandvägg, backupfunktioner, säkerhetskopiering till internetdisk, och funktioner för att optimera datorns prestanda.