> Här är nätets bästa prisagenter

På ytan verkar allting fantastiskt. Nätets så kallade shoppingagenter hjälper dig som konsument att hitta bästa priset. Eftersom det finns tusentals nätbutiker och eftersom de säljer exakt samma saker är det en efterfrågad hjälp. I stället för att behöva klicka dig runt mellan olika butiker kan du skriva in vad du har tänkt köpa – sedan får du se vilken butik som har det bästa erbjudandet.

Shoppingagenterna, eller prisjämförelsetjänsterna som de också kallas, har hög svansföring i sin marknadsföring. ”Prisjämförelser du kan lita på”, skriver Gula Priserna och konkurrenten Eniro/Ditt Pris lovar att du ”hittar rätt produkt till rätt pris”.

Verkligheten är en annan. PC för Alla har testat de nio största shoppingagenterna, och det är bara två som lyckas hitta de bästa priserna!

Tusen kronor dyrare
Förklaringen är enkel. De flesta shoppingagenterna är inte oberoende. Likt dubbelagenter utger de sig för att stå på konsumenterna sida, men i själva verket visar de bara upp sina annonsörers produkter.

Om du exempelvis vill köpa Sony Vaio-datorn VGN-CS21S kan du få den för 10 190 kronor hos Webhallen. Men Eniro/Ditt Pris hävdar att det lägsta priset är 11 061 kronor. Eftersom Webbhallen inte annonserar tar man helt enkelt att inte med deras priser i sina listningar. Resultatet blir alltså att du som kund riskerar att få betala nästan en tusenlapp mer än du behöver.

Om shoppingagenten har dåligt med annonsörer blir det här förstås ett extra stort problem. Hos exempelvis sajt Ciao får du i många fall bara fram priset från en enda butik, och då blir tjänsten helt meningslös.

Två är fantastiska
Men alla sajter är inte meningslösa dubbelagenter. Det finns två sajter som sticker ut från mängden: Pricerunner och Prisjakt. I båda fallen handlar det om sajter som värnar sitt oberoende och jämför alla priser – oavsett om butikerna betalar eller inte. Deras intäkter kommer i stället från annonser. De butiker som vill exponera sin logga och få direktlänkar får betala.

Det här upplägget visar sig också vara framgångsrikt. De bägge sajterna lyckas hitta de lägsta priserna på nästan alla produkter. Prisjakt är snäppet vassare, men Pricerunner har å andra sidan ett enklare och snyggare upplägg. Vilken du väljer är en smaksak. Och det bästa är förstås att inte välja. Att använda ett par olika shoppingagenter är det bästa sättet att vara säker på att hitta rätt pris.

> Här är nätets bästa prisagenter

Använder du prisagenter vid nätshopping?
Det är inte längre tillåtet att rösta.