Microsoft sajt är pinsamt usel
Microsoft har skaffat sig en egen shoppingagent. I höstas köpte man upp Greenfield Online, som driver prisjämförelsesajten Ciao, för svindlande 3,8 miljarder kronor. För det fick företaget en riktigt usel dubbelagent. Ciao lyckas inte pricka in det lägsta priset i något av våra tester, och i 40 procent av fallen var Ciaos rekommendationer allra dyrast.

Förklaringen är att Ciao har så få svenska annonsörer, och som regel fick vi bara ett par butikstips. Sajten är dessutom rörig och ostrukturerad, och det enda positiva som finns att säga är att Ciao har en ganska bra kommentarfunktion.

Webbadress: www.ciao.se
Antal butiker: 60 stycken
Oberoende: Nej
Betyg (3 av 10)


Datorbutiker passar bäst för nördar
Datorbutiker.com passar egentligen bättre för nördar än för vanliga konsumenter. Sajtens starka sida är datorkomponenter som kylfläktar, internminnen och grafikkort. Du kan även använda den för att hitta mer vanliga it-prylar, men här är sajten inte speciellt hjälpsam. Av de tio datorprylar som vi testade lyckades sajten bara leta upp det lägsta priset i två av fallen.

Gränssnittet är inte heller pedagogiskt. När du gör en sökning får du upp en lång lista med alla priser, utan någon extra information.

Webbadress: datorbutiker.com
Antal butiker: Uppgift saknas
Oberoende: Uppgift saknas
Betyg: (4 av 10)


Alla talar norska
Eniro har en fantastisk tjänst för att söka efter telefonnummer och adresser. Deras prisjämförelsetjänst Ditt Pris håller inte alls samma kvalitet.

I grund och botten är det här en svensk version av norska Din Pris, och även om menyerna är översatta är produktbeskrivningarna norska.

Norsk text kanske inte är något jätteproblem, men det är däremot sajtens ologiska gränssnitt. Om butikerna har skrivit ut namnet på samma pryl på olika sätt räknas de som olika produkter. ”SCX 4500W – flerfunktions” och ”Multifunktionsskrivare SCX-4500W” betraktas alltså som olika produkter. Och när vi söker efter netbook-datorn Acer Aspire One leder träffarna inte till själva datorn utan till batterierna.

Att Eniro inte kan fixa en bättre shoppingagent är svårt att förstå!

Webbadress: shopping.eniro.se
Antal butiker: 672 stycken
Oberoende: Nej
Betyg: (4 av 10)


Gula priserna lyckas aldrig
Gula priserna slår rekord i vårt test. Sajten lyckas pricka in de högsta priserna i flest fall. I vår produktkorg med tio allmänna teknikprylar är Gula sidornas prisrekommendationer nästan 3 000 kronor dyrare än bästa konkurrenten. Att företaget har valt ”Prisjämförelser du kan lita på” som slogan blir mest bara löjligt.

Själva sökfunktionen är inte heller speciellt imponerande. När du letar efter en enskild produkt får du fram en lång lista.

Kategoriindelningen är dessutom så bred att den är i det närmaste meningslös. Är du intresserad av en bärbar dator får du exempelvis bläddra igenom en lista på 10 000 träffar. Meningsfullt? Knappast!

Webbadress: www.gulapriserna.se
Antal butiker: 200 stycken
Oberoende: Nej
Betyg: (3 av 10)


Kelkoo missar för många priser
Kelkoo är en av jättarna när det gäller prisjämförelser. Tjänsten, som fram till förra året ägdes av Yahoo, finns i tio länder. Det är en bred tjänst som listar nästan allt du kan tänka dig.

Förutom prisjämförelserna finns en omfattande databas med produktinformation. Det här gör att du får hjälp att hitta rätt produkt, även om du inte vet exakt vad du vill ha. Skriv in egenskaper som är viktiga för dig – till exempel vikt och skärmstorlek för en bärbar dator – så får du förslag om produkter som passar just dig.

Den här delen fungerar utmärkt hos Kelkoo, men problemet är att sajten inte är oberoende. Eftersom den inte listar allt missar den många priser som konkurrenterna hittar.

Webbadress: www.kelkoo.se
Antal butiker: 450 stycken
Oberoende: Nej
Betyg: (6 av 10)Snyggt och smidigt hos Pricerunner
Pricerunner är en svensk framgångssaga. Företaget grundades 1999 och har sedan dess spritts till Danmark, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Österrike.

Precis som Kelkoo är det här mer än en prisjämförelsetjänst. Genom att använda filterfunktionen kan du låta Pricerunner leta upp de prylar som uppfyller just dina kriterier. För många produkter finns även välskrivna köpråd, och Pricerunner samlar tester från olika tidningar och sajter. Du kan dessutom se vad andra användare tycker om en viss vara.

Pricerunner är oberoende och listar alla butiker – även om det bara är deras annonsörer som får klickbara länkar. I våra tester lyckas Pricerunner leta upp det lägsta priset i nästan alla fall. Den enda agent som är bättre är Prisjakt, som söker bland fler butiker.

Webbadress: www.pricerunner.se
Antal butiker: 1 961 stycken
Oberoende: Ja
Betyg (8 av 10)Prisjakt är bäst på nästan allt
Prisjakt regerar! Av de 20 prylar som vi har testat hittar Prisjakt det lägsta priset i 19 av fallen. En trådlös telefon är den enda produkt som sajten går bet på, och det får nog betraktas som olycksfall i arbetet.

Förklaringen till testresultatet är det stora antalet butiker. Prisjakt söker hos mer än 2 000 butiker. En annan förklaring är att Prisjakt är oberoende och listar alla butiker. Precis som Pricerunner låter de dock bara betalande annonsörer får direktlänkar.

Men det är inte bara i prisjämförelsen som Prisjakt regerar. De har dessutom bäst möjligheter att låta dig skräddarstyra sökningen när du inte riktigt vet vilken produkt som passar dig. Det finns massor av kriterier som du kan ställa in för att få tips om en produkt som passar dig.

Prisjakt har omfattande funktioner för att låta användarna recensera och produkterna. Det som drar ned betyget är ett lite plottrigt gränssnitt. Här har Pricerunner lyckats bättre med sin stramare design.

Webbadress: www.prisjakt.nu
Antal butiker: 2 135 stycken
Oberoende: Ja
Betyg (9 av 10)


Hitta komponenterna hos Priskoll
Precis som Datorbutiker.se är Priskoll en sajt som är inriktad på datorkomponenter. Tänker du köpa en brödrost eller dammsugare får du gå någon annanstans, men ska du köpa interna hårddiskar, minneskretsar eller ljudkort är Priskoll ett bra val.

Du hittar även datorer och tillbehör här, men utbudet är tyvärr mycket begränsat. Eftersom Priskoll bara söker hos 45 butiker lyckas de sällan hitta de bästa priserna. Vår priskorg med datorprylar blir också dyrare hos Priskoll än hos någon annan.
Sajten är visserligen oberoende, men det hjälper inte om resultatet blir så dåligt.

Webbadress: www.priskoll.se
Antal butiker: 45 stycken
Oberoende: Ja
Betyg: (4 av 10)Smarto är snyggare än bra
På ytan är Smarto en attraktiv sajt. Den har en snygg layout och gott om bilder på de produkter du söker.

Skrapar du lite på ytan märker du dock snart att den har tydliga brister. Eftersom Smarto inte har någon information om produkterna kan du inte göra några avancerade sökningar eller filtreringar. Och eftersom kategoriindelningarna är så breda är det svårt att hitta rätt. Vill du köpa en bärbar dator får du bläddra dig igenom över tusen produkter. Och söker du på ”Iphone” får du fram en lista där telefoner blandas med fodral och laddare.

Smarto är inte heller speciellt duktig på att hitta lägsta priser. Av våra 20 testade produkter lyckades sajten bara i två av fallen.

Läs mer: www.smarto.se
Antal butiker: 160 butiker
Oberoende: Nej
Betyg: (5 av 10)


Här är prisagenternas bästa pris på 10 prylar (pdf)