I våras lämnades ett lagförslag in till den amerikanska senaten som skulle ge Vita Huset makten att stänga hela, eller delar av internet under en krissituation. Lagförslaget fick dock så mycket kritik av flera internetföretag att det lades på is.

Nu har lagförslaget reviderats och är än en gång aktuellt. Den amerikanska senatorn Jay Rockefeller lämnade nyligen in en ny version av lagförslaget till den amerikanska senaten för granskning, skriver Cnet.

Den nya versionen av lagförslaget ger USAs president möjligheten att åberopa en nödsituation inom cybersäkerhet. Skulle en sådan nödsituation åberopas har den amerikanska presidenten makten att stänga av alla typer av nätverk inom den privata sektorn, inklusive internet.

Den nya versionen av lagförslaget har kritiserats av bland annat Internet Security Alliance som menar att den är för otydlig i sina definitioner.

- När myndigheterna har en sådan stor makt över privata nätverk, då är det verkligen en stor sak, säger Lee Tien, advokat för Electronic Frontier Foundation till Cnet.