Facebook släppte igår en webbserver som ska göra det enklare för utvecklare att skapa applikationer för Facebook. Webbservern Tornado är utvecklad med öppen källkod och specialiserad på att hantera tusental anslutning på samma gång.

Facebook vill framförallt göra det enkelt för tredjepartsutvecklare att skapa applikationer som låter användarna uppdatera sin status på Facebook.

- Vi tror att om vi släpper vår infrastruktur som öppen källkod kan vi göra det enklare för utvecklare att skapa applikationer för vår plattform, säger David Recordon på Facebook.

Facebook har den senaste tiden försökt att bättre möta konkurrensen från Twitter som låter användarna skriva in korta statusmeddelanden. Företaget släppte även en bantad version av tjänsten under gårdagen som går under namnet Facebook Lite.

Facebook Lite är en enklare version av tjänsten som fokuserar på statusmeddelanden från användarnas vänner. Inledningsvis kan endast användare i USA och Indien använda Facebook lite, men tjänsten kommer successivt att göras tillgänglig även i andra länder.

IDG News