Det var inte mitt fel. Inte på något sätt. Jag hade aldrig valt att installera det där hemska programmet, men det låg ändå på min hårddisk.

I början gjorde det ingen skada och jag märkte inte mycket av det, men efter några veckor började det skapa problem. Jag fick ständiga varningar om vad som skulle hända om jag inte betalade en massa pengar. Hade jag haft mitt vanliga antivirusprogram hade det naturligtvis slagit larm, men det gick inte att installera. Programmet som låg på min hårddisk gjorde installationen omöjlig. Naturligtvis försökte jag avinstallera, men det gick inte.

Undrar du vad programmet heter? Norton Internet Security!

Ja, har du köpt en ny dator känner du kanske igen dig. Datortillverkarna fyller våra nyköpta datorer med prova på-versioner av program som Norton Internet Security. Programmet ligger alltså förinstallerat på datorn, och det finns inget enkelt sätt att komma undan. Du får använda det gratis i några månader, men sedan måste du betala.

Vissa Norton-versioner
har varit så illa programmerade att de inte har gått att avinstallera på vanligt sätt, och tillverkaren Symantec har tvingats ta fram ett speciellt avinstallationsverktyg. Användaren måste alltså själv gå ut på internet och hämta det här verktyget för att över huvud taget bli av med Norton Internet Security.

Att det är ett antivirusprogram som läggs på datorn mot användarens vilja skapar extrastora problem. Antivirusprogram har nämligen den egenheten att de riskerar att krocka med varandra. Har du fler än ett riskerar du att få stora problem.

Och det är inte bara säkerhetspaket som tillverkarna fyller datorn med. Har du otur kan du även få hela Microsofts Office-paket – i testversion. Även här är upplägget detsamma. Du får testa i några månader och sedan måste du betala. Det kryllar även med miniprogram som egentligen bara är länkar till olika nätbutiker, och många datortillverkare lägger även med egenutvecklade program som är mer eller mindre onödiga.

Bloatware är det
engelska namnet för den här typen av skräpprogram som fyller våra hårddiskar. Eftersom många av dem startar automatiskt slöar de dessutom ned datorn.
Hur mycket pengar Norton och Microsoft betalar till datortillverkarna för att få slänga med programmen vet jag inte. Däremot vet jag att det brukar ta en halv dag att rensa ut skräpet innan datorn blir användbar igen.

Att hårdvarutillverkarna är generösa är förstås inget fel. Felet är att de inte installerar program vi kan ha nytta av utan program som de får betalt för. Hade de tänkt på oss användare hade de förstås lagt in antivirurprogrammet AVG Free, brandväggen Zonealarm och kontorspaketet Openoffice, alltså fullt fungerande program som inte kostar pengar.

Men grundproblemet är
att programmen installeras med automatik. Hade jag som användare själv fått välja att installera exempelvis Norton Internet Security hade jag inte haft några invändningar. Men ett program som läggs på datorn mot användarens vilja och som dessutom kräver användaren på pengar – det är skrämmande likt ett datorvirus.

Martin Appel