Det händer oss alla förr eller senare. Efter ett antal semester­resor, födelsedagar och jular blir det lätt kaos bland fotona. På samma sätt som vi förr samlade alla våra fotografier i en skokartong ligger de numera osorterade i datorn – eller i värsta fall i kameran.

Men att hålla ordning på digital­bilderna är mycket enklare än på pappersbildernas tid. Det finns nämligen program som gör nästan hela jobbet. Picasa från Google och Windows Live Photo Gallery från Microsoft är två av de bästa lösningarna. I båda fallen handlar det om gratisprogram som du installerar på datorn och som håller koll på dina bilder, ungefär som gamla tiders fotoalbum.

Programmen sorterar automatiskt dina bilder i datumordning och utifrån deras mappar. Men för att få ännu bättre kontroll kan du använda en funktion som kallas för taggar.

En tagg, eller etikett som det också heter, är ett litet textfält som läggs in i själva bildfilen. Den kan innehålla information om var bilden är tagen, vem du ser på bilden eller andra viktiga nyckelord som ”födelsedag”, ”jul” eller ”semester”. Den här textinformationen syns förstås inte i själva bilden, men program som Picasa och Windows Live Photo Gallery läser dem utan problem.

Sök hur du vill
Om du lägger in taggar på alla dina bilder betyder det att du får oanade möjligheter att söka. Säg att du vill titta på alla bilder där moster Barbro är med. Skriv bara in Barbro i sökfältet så får du fram alla sökträffar. På samma sätt kan du visa alla bilder från pappas födelsedagar genom att söka efter Pappa Födelsedag. Och har ditt lilla företag foton på alla era produkter kan ni använda taggar för att hitta rätt.

Det smarta med taggarna är att de inte är låsta till ett enda program. Eftersom de ligger i själva bildfilen och följer en vedertagen standard är det inget problem om du skulle vilja byta program.

Problemet är förstås att du måste skriva in taggarna själv. Än så länge klarar inte datorn av att känna igen moster Barbro eller din sommarstuga. Men jämfört med att skriva bildtexter i gamla tiders fotoalbum är det här löjligt snabbt fixat.

STEG FÖR STEG:
Så taggar du dina bilder i Picasa


1. MARKERA BILDEN. Öppna Picasa, leta upp den bild du vill tagga och markera den med musen. Precis som i andra Windows-program kan du trycka ned Ctrl eller Skift för att markera flera bilder. Du kan även välja att markera en hel mapp för att ge alla bilder samma tagg.


2. LÄGG TILL EN TAGG. När du har markerat det du vill tagga väljer du Visa, Etiketter (Ctrl+T). Här skriver du in en tagg och klickar på Lägg till. Skriv så många etiketter du vill. Klicka på Klar. Har du skrivit fel är det bara att markera etiketten och klicka på Ta bort.


3. SÖK BILDER. När du har taggat klart dina bilder är det lätt att söka genom att skriva in ett eller flera ord i sökfönstret högst upp till höger. Sökningen sker automatiskt vartefter du skriver in dina sökord. För att ta bort sökorden klickar du på det röda krysset.

STEG FÖR STEG:
Så taggar du dina bilder i Windows Live Photo Gallery


1. MARKERA BILDEN. Öppna Windows Live Photo Gallery, leta upp den bild du vill tagga och markera kryssrutan längst upp till vänster. Tryck ned Ctrl eller Skift för att markera flera bilder. Du kan även markera mappens namn för att ge alla bilder samma tagg.

2. LÄGG TILL EN TAGG. I menyn till vänster ser du de taggar du har använt under Beskrivande taggar. Om du vill skapa en ny, klicka på Ange en tagg här. För att lägga till taggar, ta tag i de bilder du har markerat och dra dem med hjälp av musen till rätt tagg.


3. SÖK BILDER. När du har taggat klart dina bilder är det lätt att söka. Skriv bara in ett eller flera ord i sökfönstret högst upp till höger. ­Sökningen sker automatiskt vartefter du skriver in dina sökord. För att ta bort sökorden klickar du på det röda krysset.

______________________________________________________

KOPPLA BILDERNA TILL JORDGLOBEN OCH TELEFONBOKEN

  • Om du använder Windows Live Messenger (MSN) har du förmodligen en kontaktlista med dina vänner. Den kan du använda för att tagga bilder som de är med på. Öppna Windows Photo Gallery, klicka på knappen Logga in (till höger) och fyll i dina inloggningsuppgifter. Du ser nu alla personer i din kontaktlista under rubriken Persontaggar längst till vänster. För att använda dem, markerar du en eller flera bilder och drar dem till rätt person med musen. Vill du titta på alla bilder som föreställer en viss person klickar du på hans eller hennes persontagg.
  • Picasa har en cool funktion som kallas Geotagging och som visar exakt var en bild är tagen. Du visar dem på Google Earth, en digital jordglob med satellitbilder av hela världen. Har du inte Google Earth på datorn finns det gratis på earth.google.com.

    För att använda Geotagging öppnar du Picasa, markerar en bild och klickar på Geotagging. Nu startar Google Earth. Genom att skriva in en stad eller en adress i sökfältet kan du hitta rätt plats. När du har gjort det klickar du på Geotaggning. När du är färdig bekräftar du med Klar så läggs bilden in i Google Earth.

Fakta

Program: Picasa eller Windows Live Photo Gallery.
Tid: 5 minuter.
Svårighetsgrad: Enkel.

Det här behöver du:

  • Windows Live Photo Gallery (ingår i Windows Vista) eller Picasa (finns att ladda ned här).
  • Digitalbilder i jpeg-formatet.

Det här lär du dig:

  • Vad du har för nytta av taggar.
  • Hur du lägger in dem i Windows Live Photo Gallery och Picasa.
  • Att använda programmens avancerade tagg-funktioner.