Frankrike har som första land i världen godkänt ett lagförslag som slår hårt mot piratkopierare. Lagen kommer göra det möjligt för internetleverantörer att stänga av sina kunder från internet under ett år. Det är tredje försöket att få igenom lagförslaget som tidigare stoppats på grund av oenighet.

Den nya lagen innebär att misstänkta fildelare som sprider upphovsrättsskyddat material först får två varningar. Den första varningen kommer att skicka via e-post, den andra varningen via brev. Fortsätter den misstänkta personen trots det att fildela kommer personens internetanslutning att stängas av.

Lagförlaget som fått stöd av Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, har kritiserats av flera konsumentgrupper som hävdar att lagen kan drabba oskyldiga internetanvändare. EU håller även på att granska om lagen bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Lagen kommer även göra det möjligt att belägga förbrytarna med dryga böter. Personer som fortsätter at fildela olagligt material riskerar fängelsestraff.

Familjer med barn som fildelar kommer att få ett något lättare straff vilket innebär en månads avstängning från internet och 3 750 euro i böter (cirka 38 000 kronor), skriver Businessweek.