Här är kortkommandona till Windows som dina fingrar bör kunna som ett rinnande vatten.

F5 - Uppdatera

Med F5 uppdaterar du fönster och annat, du kan exempelvis uppdatera webbläsarfönstret eller mappen du håller på och fixar med. Perfekt när du gjort en ändring som inte syns.


Ctrl + A – Markera allt

Som rubriken lyder, det här kortkommandot gör så att du markerar allt. Är du i ett textdokument, ett webbläsarfönster eller ett mejl och klickar detta så markeras alltså all text.


Ctrl + C - Kopiera

Nu när du lärt dig markera allt måste du självklart ha ett kortkommando för att kopiera. Alla kopierar vi emellanåt filer i datorn. Vill du att det ska gå snabbt och enkelt är ctrl + c kommandot för dig. Använd ctrl + v för att sedan klistra in det du kopierat.


Ctrl + Z - Ångra

Vill du ångra det du precis gjorde trycker du ctrl + z på ditt tangentbord. Det gör i stort sett alla misstag ogjorda och det är därför ett toppenbra kommando att lägga på minnet.


Ctrl + tabb – Byt flik fort

Nuförtiden finns det flikar på webbläsarna och för att slippa föra muspekaren till nästa flik och klicka på den när du vill gå vidare kan du navigera med detta kommandot. För att gå i motsatt riktning klickar du ctrl + skift + tabb.


Ctrl + alt + delete – Rädda datorn

När datorn hänger sig, vilket den gör för alla minst en gång i livet, kommer det här kommandot rädda dig ur situationen. Med hjälp av det kan du tvångsavsluta det program som gör att datorn låst sig.


Shift + delete – Radera permanent

Det räcker inte att slänga filerna i papperskorgen för att de ska försvinna ur datorn. Här har du ett toppenkommando om du vill bli av med filer fort och ordentligt. Den försvinner permanent.


Windowstangent + L – Lås datorn

Med detta kommandot låser du datorn så ingen kan snoka i den när du är iväg på kafferast. Nu kan du lugnt arbeta vidare tills klockan slår prick tolv och därefter låsa datorn på mindre än en halv sekund.